Festivalul Egalităţii de Gen, Sibiu, 12-14 februarie

De Sfântul Valentin, A.L.E.G. oferă sibienilor un festival al dragostei: o campanie adresată în special tinerilor, pentru prevenirea violenţei în cuplu şi combaterea stereotipurilor de gen. În ultimii ani, în România au început să apară mai multe acţiuni de prevenire a violen ţei domestice. Proiectul festivalului nostru se distinge prin faptul că în loc să atragă atenţia asupra vio lenţei în urâţenia ei, promovează modelul opus abuzului de putere: consideraţia pentru Celălalt. Este a 5-a ediţie a Festivalului Egalităţii de Gen, şi va fi una specială. Intrarea este liberă la toate evenimentele, iar programul festivalului include:

Biblioteca vie – un eveniment care te aduce faţă în faţă cu propriile prejudecăţi (sâmbătă, ora 13, la Biblioteca ASTRA Corp B). “Biblioteca vie” este un loc de conversaţie în care cărţile sunt de fapt oameni, de la care poţi afla lucruri surprinzătoare despre adevărurile pe care le credeai general valabile, cum ar fi acela că femeile nu ştiu să conducă sau că bărbaţii sunt insensibili. Ea funcţionează ca orice bibliotecă: la intrare găseşti un catalog al cărţilor disponibile din care selectezi ce carte te-ar interesa. Împrumuţi cartea pentru un timp limitat, maxim 30 de minute, şi o lecturezi între patru ochi, dar după anumite reguli de bun-simţ. Cărţile bibliotecii noastre vor fi legate de prejudecăţile despre femei şi bărbaţi. Veţi găsi în catalog femeia manager, feminista, femeia şofer sau bărbatul sensibil.

“Reţetele lui Cupidon” – lansarea unei broşuri care reprezintă nu o listă de sfaturi despre dragoste, ci o colecţie ce împărtăşeşte experienţele de relaţie ale unor tineri obişnuiţi.
ALEGe-ţi cuvintele! – acţiune stradală în care cuplurile pot să-şi dedice mesaje “scrise” cu ajutorul “voluntarilor- literă”. Vrei să oferi un cadou inedit partenerei sau partenerului de Valentine’s? Vino vineri pe str. Nicolae Bălcescu (de la ora 13) sau sâmbata la Promenada Mall (de la ora 16) şi caută volunta rii ALEG cu ajutorul cărora poţi for ma cuvântul cheie al relaţiei voastre, vei primi apoi cadou o fotografie împreună cu broşura “Reţetele lui Cupidon”.
Teatru forum – o formă de teatru educativ care implică publicul în rezolvarea unor situaţii-problemă. Sub titlul “Roluri din viaţă”, cinci studenţi ai Facultăţii de Teatru din Sibiu joacă situaţii ce explorează presiunile la care sunt supuşi băieţii, respectiv fetele, în sfera relaţiilor private. Spectatorii, cu precădere studenţi şi liceeni, vor fi provocaţi la o discuţie despre stereotipurile de gen şi la găsirea unor soluţii pe care le vor testa chiar ei, înlocuind actorii. (vineri, 18 la Teatrul Gong sau duminică, 20, la Art Cafe).
Cuplul în filmul documentar – ASTRA Film este partener în cadrul festivalului şi va oferi proiecţii în fiecare zi a festivalului cu filme care documentează dragostea şi problematica cuplului. (vineri, ora 12 la ASTRA Film, sâmbătă şi duminică, ora 17 la, Teatrul Gong)
Campania este finanţată de Body Shop Foundation şi Fondul Global pentru Copii. Promotorii media sunt revista Zile şi Nopţi, Kiss FM şi Sibiu 100%.
“Festivalul Egalităţii de Gen aduce laolaltă cele două jumătăţi, pe Ea şi pe El, pentru a rezolva împreună mărul discordiei dintre sexe. Încercăm să stârnim câteva întrebări cheie: Ce fel de partener sunt eu? Ce înseamnă egalitate între femei şi bărbaţi? Cum ne influenţează prejudecăţile viaţa de cuplu?”