Eroul Adrian Iovan

N-am scris despre Paul Walker, desi l-am apreciat pentru rolurile sale, fiindca desi era pasionat de masini ceea ce el facea in filme era departe de realitate. Acest lucru s-a vazut si in cazul accidentului in care a murit fiindca pana la urma viata bate filmul, iar atunci cand rulezi pe un drum public cu mult peste viteza legala risti s-o termini prost si din pacate el a terminat-o.  In alte cuvinte moartea sa a fost mai degraba rezultatul unei atitudini de cocalar atat din partea lui cat si din partea soferului si o astfel de atitudine nu prea e demna de respect.

Desi subscriu la articolul lui Vali despre Michael Schumacher am evitat sa scriu pe acest subiect deoarece actuala stare a lui Schumacher se datoreaza unei imprudente pe care a comis-o cu buna stiinta. E intr-adevar un as, insa ca sportiv Michael Schumacher e un as intr-o “arena de circ” unde isi joaca rolul cum stie mai bine. E un campion bineinteles, dar un campion care atunci cand se afla la volanul monopostului pe care-l conducea avea pe marginea pistei “o plasa de siguranta” mereu.

In schimb pentru mine adevaratul erou e Adrian Iovan. Un om arogant veti spune si am sa va dau dreptate, insa aroganta in sine e o calitate pe care o au doar cei mai buni dintre noi deoarece e partea de personalitate care-i deosebeste de ceilalti si care le asigura evolutia atat personala cat si profesionala.

De ce e Adrian Iovan un erou? Ei bine din doua motive:

  • In urma cu cativa ani a facut un lucru pe care multi dintre noi am uitat sa-l facem si anume sa ne aparam proprietatea. Dincolo de speculatiile de presa si de faptul ca hotul respectiv era conform unora amantul nevestei, Adrian Iovan n-a stat pe ganduri cand s-a trezit cu un musafir nepoftit in casa si a pus mana pe pusca si si-a aparat proprietatea. Ba mai mult decat atat in procesul ce a urmat a si creat un precedent in justitia din Romania  care a recunoscut dreptul la a-ti apara proprietatea in cazul lui Adrian Iovan.
  • Sper sa nu ma intelegeti gresit, insa a te juca de-a pilotul de curse chiar si pasionat de masini sau a pilota un bolid pe un circuit special amenajat nu se compara cu a-ti exercita profesia de care uneori depinde viata a sute de oameni zilnic.  Nu exista pilot care sa nu se fi confruntat cu vreo situatie neprevazuta atunci cand se afla in zbor si sa ia intr-un timp foarte scurt decizii care sa asigure aducerea la sol in siguranta a aeronavei si astfel sa evite o tragedie.

Ce s-a intamplat ieri nu face decat sa dovedeasca faptul ca noi, romanii ca populatie suntem mandrii de eroii nostri (desi deja unele tabloide incepeau sa scuipe stiri privind trecutul lui Adrian Iovan) si ca la randul nostru putem fi eroi.

Tragedia de ieri ar trebui sa ne aminteasca inca odata cat de saraci suntem atat fizic cat si psihic.

Fizic

  • fiindca avionul respectiv era de fapt o epava a scolii de aviatie care nu a avut el insusi un dispozitiv de localizare montat desi in anul 2014 orice aeronava trebuie sa detina un astfel de dispozitiv.
  • fiindca ministerul sanatatii desi incaseaza bani buni atat din donatii externe cat si din contributile la sanatate nu e in stare sa asigure un management eficient prin care sa achitizioneze o aeronava ultramoderna care sa fie folosita special pentru misiuni medicale.
  • fiindca ministerul de interne, desi a primit fonduri europene pentru implementarea unui sistem de localizare a apelurilor prin 112 inca n-a facut acest lucru (conform ultimelor date 70% din apelurile efectuate anul trecut au fost false sau rau voite si nimeni n-a fost sanctionat pentru asta) si asta doar pentru ca inca nu s-au pus de acord ce firma de casa a partidului sa sifoneze de fapt acele fonduri. Explicatiile oferite de STS/SRI cu privire la imposibilitatea localizarii findca celulele de telefonie sunt prea departe una de cealalta sunt de-a dreptul aberante si absurde, iar cei care lucreaza in domeniul telecom si IT si au habar despre cum functioneaza sistemele stiu bine ca asta nu-i decat o scuza incompetenta venita din partea unor oameni impertinenti pusi in functii pe baza de nepotisme pentru a se ocupa in principal de adversarii politici si mai putin de marii infractori sau de astfel de accidente.

Psihic

  • fiindca am decazut ca popor. Noi, aia care ne mandrim cu istoria noastra milenara in care ne-am aparat in fata oricarui agresor indiferent de unde a venit si cat a fost de puternic am ajuns sa tinem capul plecat si sa strangem din buci in fata unei gasti de lichele numite politicieni pe care noi i-am pus in functii ca sa ne fure viitorul nostru si mai ales al copiilor nostri.
  • fiindca am permis ca in tara noastra progresul sa bata pasul pe loc si astfel eroii sa lucreze cu unelte de mult depasite sau sa incerce sa salveze vieti folosindu-se de epave punand in pericol propria lor viata.

Da, pentru mine Adrian Iovan ramane un erou, un roman ce in cele 16000 de ore de zbor pe care le avea ca experienta si-a adus de fiecare data avionul la sol cu pasagerii in viata indiferent de situatile neprevazute cu care s-a confruntat, de vremea potrivnica sau de epavele pe care le-a pilotat. Ieri Adrian Iovan, un aviator (poate cel mai bun pilot roman) pensionat care putea bine mersi sa-si savureze cafeaua privind rahatul de la TV a acceptat sa participe la o misiune medicala pentru a salva viata unor semeni si desi cunostea riscurile pe care le asuma misiunea din cauza epavei ce i-a fost pusa la dispozitie si a conditiilor meteo a pornit la zbor, iar cand vremea i-a fost potrivnica si dotarile epavei nu l-au mai ajutat a aterizat fortat reusind sa aduca la sol epava cu toti pasagerii in viata la momentul aterizarii. Din pacate eroii lui Adrian Iovan au ajuns prea tarziu ca sa-l salveze datorita lacomiei unora, incompetentei altora si somnului in care e adancit poporul roman.