Despre stiri si interpretarea lor

Mid age woman talking on cell phone sitting cafe

Am remarcat in ultima perioada o gramada de cazuri in care o informatie banala a fost manipulata, de catre ziaristii care au prezentat-o, in asa fel incat aceasta sa fie perceputa diferit de catre opinia publica.

Si-am sa va dau doua exemple pe subiect:

Primul are de-a face cu declasificarea unor documente interne ale CIA in care se prezentau ceva date dintr-o ancheta pe care au facut-o cei de la CIA ca sa determine daca Hitler a supravietuit razboiului si a fugit in Columbia. Astfel de speculatii existau inca dinainte ca CIA sa publice documente din arhivele lor, iar televiziuni precum Discovery, History sau National Geographic s-au intrecut in documentare pe subiect.

Concluzia anchetei CIA, cat si a documentarelor realizate in baza unor anchete in paralel a fost ca era posibil ca Hitler sa fuga in Columbia, dar ca e putin probabil ca acest lucru sa se fii intamplat.

Bravii gazetari n-au avut rabdarea sa citeasca documentele pana la capat si au concluzionat ca daca CIA a anchetat treaba asta inseamna ca Hitler intr-adevar a fugit in Columbia, desi nu exista nicaieri o confirmare in acest sens.

Al doilea are de-a face cu descoperirea unei incaperi in interiorul piramidei lui Keops, incapere ce, conform autoritatilor egiptene, e goala. Aparent in interiorul piramidelor exista o gramada de incaperi goale ce n-au fost niciodata intrebuintate si a caror existenta era cel putin intuita, daca nu chiar binecunoscuta. 

Zilele trecute a aparut o avalansa de articole pe acest subiect in care gazetarii scriau despre descoperirea unei astfel de incaperi, descoperire ce urmeaza sa rescrie istoria omenirii.

Asaltate de solicitari pentru acordarea unor informatii pe subiect, autoritatile egiptene au explicat destul de iritate faptul ca nu s-a descoperit nimic si ca tot ce s-a scris nu e decat o intoxicare ordinara venita din partea unora care ar face orice ca sa primeasca click si share la articole.

Problema in acest caz e ca astfel de exemple sunt tot mai dese in ultima perioada si frecventa cu care acestea apar, cat si subiectele pe care le abordeaza fac sa crape de invidie orice autor de fake news.