Despre indiferenta, ignoranta si nepasare, cazul Magda Vasiliu

animal-1239255

Ieri a vuit onlineul despre cruciada pornita de Magda Vasiliu impotriva sistemului medical din Romania, sistem care-i plin de ticalosi, corupti, indolenti si incompetenti.

N-am avut rabdare sa citesc pana la capat nicio postare pe subiect, nici macar cea originala, insa am inteles de la bun inceput faptul ca o mama si-a dat seama ca are copilul bolnav si daca acelasi copil a fost neglijat in Romania, desi are garantate prin constitutie o serie de drepturi, in Italia unde nu statul n-are niciun fel de obligatie legala ci mai degraba morala, a primit cel mai inalt nivel de asistenta medicala.

Desigur asta e reteta clasica ce merge aplicata in aproape orice domeniu, de la justitie la medicina si pana la raftul din supermarket. In vest totul e mai bun sau se face mai bine pentru simplul fapt ca popoarele vestice nu sunt indiferente, ignorante si nepasatoare.

Ori rationamentul logic e destul de simplu intr-un astfel de context. Nu ii pasa aproape nimanui de felul in care e sistemul medical din Romania daca nu se trezea o persoana destul de cunoscuta de opinia publica, o vedeta cat de cat respectata ce n-a fost implicata pana acum in niciun scandal de can-can sa faca gura pe tema sistemului medical din Romania.

Toti stiu ca e de cacat prin spitale, ca se dau tunuri, ca se diueaza dezinfectantii si se ia spaga la modul nesimtit, insa nimanui nu-i pasa vreodata de aspectele astea. Desigur nepasarea asta se termina in momentul in care respectivii au de-a face direct cu sistemul medical, fie ei personal fie persoane apropiate lor, si atunci nepasarea se transforma in revolta ceea ce in opinia mea denota o ignoranta crasa.

Tin minte cum in urma cu vreo cativa ani, ceva bloggerita de prin Sibiu a aflat pe pielea ei cat de infecte sunt spitalele de prin oras si cat de ticalosi pot sa fie doctorii si asistentii care cer spaga in timp ce fura hartia igienca de la toaleta spitalului. Desigur de indata ce si-a dat seama cat e de naspa si ca nimanui nu-i pasa de fapt de soarta celor bolnavi si nevoiasi s-a pornit intr-o cruciada cu articole pe blog, postari de Facebook si o pagina sau un grup de Facebook (nu mai tin minte exact). Oricum in prima luna cat am apucat sa-i vad postarile si activitatea am remarcat ca mai mult de 2-3 share-uri si maxim 10-15 like-uri nu primea desi cel mai probabil avea mult mai multi cititori si prieteni pe Facebook. Ori asta se intampla fiindca informatia oferita era redundanta pentru majoritatea, ei stiau deja ca spitalele sunt infecte, dar daca nu le sta sa moara lor nimanui atunci isi pot permite luxul indiferentei si nepasarii.

La Colectiv revolta a fost in masa si cred ca a socat mai mult faptul ca proxenetul sef al PSD i-a tinut pe aia in tara ca sa moara de la infectii in loc sa-i trimita afara unde erau primiti si tratati gratis, decat faptul ca in spitale se moare cu zile oricum. Revoltati pe Ponta si pe proxenetul ala, care a ajuns ministru al sanatatii probabil doar datorita faptului ca-i expert in boli venerice, au fost si cei care au facut posibil ca PSD-ul sa ia din nou majoritate parlamentara in decembrie 2016 fie pentru ca n-au votat, fie pentru ca au votat taman cu PSD-ul ca sa poata sa dea din nou tarii tot ceea ce are mai bun, adica pe Dragnea.

Fac pariu ca daca povestea asta cu nasoleala din sistemul medical din Romania n-o lansa public o persoana de talia Magdei Vasiliu ci un neica-nimeni atunci nu-i pasa aproape nimanui si nu mai erau atatia revoltati.

E de-a dreptul patetic sa te revolti doar atunci cand esti tu afectat direct de mizeria din sistemul medical si e cat mai josnic posibil sa te revolti odata si apoi sa-ti retragi cuvintele ca asa ti-a cerut vreun director de spital cum a facut in urma cu cativa ani un grasan libidinos care se crede important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *