Cum e treaba asta cu vaccinurile?

vaccin-asistenta

Daca tot am scris in ultima perioada pe subiect m-am gandit sa reactivez ciorna asta si s-o public pentru ca ideea asta s-ar putea sa-i ajute pe multi sa inteleaga de fapt ce e bine si ce e gresit in toata povestea vaccinurilor.

Am sa incep prin a spune ca inainte de a scrie randurile astea m-am documentat si am discutat cu diversi specialisti pe tema vaccinurilor asa ca nu ma laud nici pe departe cu chestii citite pe net.

E musai sa lamurim de la bun inceput faptul ca vaccinurile sunt bune, salveaza vieti, dar ca nu sunt eficiente si sigure in proportie de 100%, nici de 99%. Exista o marja de eroare si un procent de esec al vaccinului. Din fericire procentul respectiv e foarte mic si scade pe masura ce evolueaza stiinta, din pacate acel procent produce uneori adevarate drame. Totusi ar trebui sa vorbim de un risc asumat pentru ca e mult mai periculos pe termen lung sa nu-ti asumi vaccinarea decat sa ti-o asumi. Si am sa va explic. Un copil vaccinat e un adult imunizat impotriva anumitor boli. Asta nu inseamna ca nu risca sa le mai faca ci ca daca le face vreodata, sansele lui de supravietuire in baza unor tratamente medicale sunt mult mai mari. In schimb, un copil nevaccinat, sanatos pe perioada copilariei poate sa fie printre putinii adulti care umfla coada de tineri si mor in urma unor boli pe care altii nu le fac.

Vaccinurile in definitv nu sunt doar despre boli pe care risti sa le faci cand esti copil ci despre speranta ta de viata si imunizarea impotriva diverselor amenintari in materie de sanatate. Scopul vaccinurilor nu e sa te vindece de nimic in prealabil ci sa-ti antreneze sistemul imunitar pentru a lupta impotriva unor factori nocivi.

Si totusi uneori vaccinurile mai dau rateuri pentru ca fiecare individ e unic in felul sau.

De ce dau vaccinurile rateuri chiar daca a evoluat stiinta si tehnologia atat de mult?

Raspunsul e mult mai simplu decat ar crede multi. Cea mai mare problema a vaccinurilor e ca contin diverse metale grele. Da stiu, o sa credeti ca fac apologie miscarii anti-vaxx. Nu, nu fac ci sunt realist si spun ceea ce ar trebui sa va spuna orice medic responsabil.

Pentru ca vaccinurile sa nu mai presupuna un pericol pentru copil, la nivel psihic e nevoie ca acestea sa fie preparate la fata locului, inainte de vaccinare, iar asta ar insemna ca fiecare medic pediatru ar trebui sa aiba in cabinet un laborator steril in care sa faca vaccinuri. Ori asta e imposibil, iar pentru ca nu se poate asa ceva, inventatorii si laboratoarele care produc vaccinuri au gasit o serie de metode prin care sa pastreze agentul activ al vaccinului in aceleasi conditii ca si in momentul productiei, iar metodele astea presupun adaugarea unor metale, gen aluminiu, pentru conservare.

Si fix metalele astea reprezinta problema, iar ele pot sa devina periculoase doar atunci cand un medic incompetent vaccineaza un copil care nu e apt pentru un astfel de vaccin.

Prezenta metalelor grele in organism, in cantitati mai mari decat normale cauzeaza de la bun inceput o serie de probleme psihice pentru ca metalele in cantitati superioare decat cele acceptate au capacitatea sa influenteze anumite functii de baza ale creierului. De aici si asocierea pe care o fac aia cu anti-vaxx intre vaccinare si autism. Vaccinarea nu provoaca autism, e dovedit stiintific, dar poate sa provoace alte boli psihice sau mai stiu eu ce sechele si treaba asta e cunoscuta si recunoscuta de acei medici care isi iau in serios profesia.

Cand copilul e apt pentru vaccinare, iar asta poate s-o decida doar in medic expert si doar in urma unei analize exhaustive, riscul de efecte adverse sau sechele e de sub 1%.

Un alt aspect demn de luat in calcul e ca vaccinurile actuale or sa-si piarda din eficienta in timp, la fel cum s-a intamplat cu antibioticele. Din pacate vorbim de un proces biologic pe care nu prea avem cum sa-l influentam, insa, din fericire, stiinta si tehnologia viitorului o sa permita dezvoltarea de noi metode de imunizare care sa recupereze handicapul actual.

Cam atat de simpla e treaba asta pe care par ca n-o inteleg multi. In fine, sper c-am reusit sa lamuresc pentru unii aspectul asta fiindca o sa fie ultimul articol pe care-l public in materie de sanatate si medicina pentru ceva vreme…

foto via tumblr