Chateau Bran

De Ziua Copiilor, Castelul Bran s-a redeschis turistilor, acum in proprietatea unor fete albastre, pardon princiare. Si ce s-au gandit ei? L-au botezat de acum incolo cu numele “Chateau Bran”. Evident noii proprietari au trait toata viata in strainatate si de Romania ii leaga vreo ruda moarta de mult si acest castel. Chestia cu retrocedarile mie mi se pare idioata, chit ca multi ma contrazic. La fel s-a retrocedat la Sibiu Palatul Brukenthal si multe scoli.

Sa nu uitam de unii angajati GTZ ce bateau din poarta in poarta in Centrul Istoric al Sibiului acum 12 ani pentru un studiu si cereau acte vechi. Apoi, ce surpriza, acele case cu acte vechi au fost toate revendicate exact pe baza acelor acte! Dar deja asta e istorie. Consistoriul Evanghelic a incercat sa revendice si Muzeul Astra, cladirea din Piata Mica 11, desi chiar ei au vandut-o cu 6 ani inainte de nationalizare. Istorie si asta… Sau poate nu.

Chateau Bran este acum privat. Nu mai e castel, ca suna prea romaneste. Ne frantuzim si ne germanizam ca pe vremea Chiritelor!