Am camperizat Dacia

IMG_9192

Nu știu dacă există verbul a camperiza în DEX și mi-e lene să caut, dar înțelegeți voi despre ce-i vorba nu?

În fine, treaba e cam așa.

Acum vreo 11 ani am vrut să iau o mașină nouă și m-am decis pentru un Logan VAN ca să pot să car chestii.

Și am cărat vrei câteva luni după care m-am decis să mă car eu din România și am venit cu Loganul în Mallorca.

L-am folosit vreo 3 ani aici pentru că era singura mașină pe care o aveam după care l-am cam abandonat.

A stat pe stradă ani buni fără să fie folosit prea mult.

Mulți mi-au zis să-l vând de parcă era pentru ei un fel de piatră de moară de gât.

Niciodată n-am înțeles obsesia asta a unora cu ceea ce fac alții, dar m-am săturat să aud odată la câteva luni treaba asta cu vândutul.

În fine… mereu am considerat-o ca o mașină foarte utilă, mai ales când a trebuit să ne mutăm sau să cumpărăm mobilă și alte alea și trebuiau cărate cumva.

Ăia 200 – 300 de euro cât costa întreținerea mașinii anual reprezentau fix cât costa să plătești livrare la domiciliu sau să închiriezi o mașină de marfă pentru o zi ca să ți le cari tu.

Cum vreo 10 ani am lucrat exclusiv de acasă n-am prea umblat și nici n-aveam nevoie de două mașini, dar lucrurile s-au schimbat.

Am început să fac vreo 100 km. zilnic și apăruse nevoia de o a doua mașină așa că m-am decis să înmatriculez Loganul aici ca să nu mai trebuiască să dau explicații la filtrele de poliție (n-am prea avut parte de ele) despre numerele românești.

Numai că dacă tot urma să încep să-l folosesc mai des și să-i scot buletin spaniol m-am gândit că aș putea să-l camperizez pentru că alt folos nu prea aveam să-i dau părții din spate a mașinii.

Nici n-aveam de gând să fac ceva fancy, pe comandă, că nu-s așa de fițos.

Așa că m-am dus în cămara de depozitare unde știam că am două bucăți de blat de la o inginerie mai veche de a mea, am luat bucățile de blat, am constatat că se potrivesc de minune și le-am unit cu două balamale.

În felul ăsta cu 8 picioare de metal de 40cm. înălțime am făcut ceea ce urma să devină ulterior patul, un pat ce datorită balamalelor se poate aduna.

Astfel, sub pat rămâne loc suficient pentru cutii cu ustensile, haine de schimb, bidon cu apă potabilă și apă pentru duș, ladă frigorifică, baterie de rezervă și încărcătoare USB, coș de gunoi, masă și scaune de camping etc.

Două saltele pentru șezlonguri de grădină, niște perne și pături completează patul, iar becurile pe baterii desăvârșesc atmosfera după ce apune soarele:

Avantaje sunt multiple, iar faptul că poți pleca un weekend întreg cu casa mobilă e unul dintre ele.

Dezavantajele sunt relativ puține, iar unele greu de mitigat:

  • mașina are doar două locuri, așa că dacă e să meargă doi adulți și un copil e nevoie de o a doua mașină; noi așa am mers de fiecare dată, cu ambele mașini că n-am avut de ales;
  • partea din spate e destul de mare: 90cm. înălțime (din care vreo 43 rămân dedesubt și aproximativ 50 deasupra pentru pat) și 190cm. lungime și totuși e mică, în sensul că două persoane încap comod în ea, dar cu copilul e deja înghesuială;
  • aici în insulă campingul e interzis cam peste tot. Așa e când la butoane ajung niște comuniști impertinenți. Interzic campingul pentru că le e lene să pună trei coșuri de gunoi și două WC-uri în 2-3 zone dinastea și totuși lumea merge, și vine poliția, și-și cere scuze că deranjează, și reamintește că nu e voie și apoi pleacă, fără amendă, fără tam-tam, dar chiar și așa e deranjant și rușinos, și pentru noi și pentru poliție. Noroc că acum s-a fondat ceva asociație și s-au făcut proteste și solicitări pe la primării, iar unele primarii au început să amenajeze spații unde poți să mergi liniștit în schimbul unei taxe și să ai și coșuri de gunoi și WC-uri.

Desigur, nu vreau să mă opresc aici pentru că i-aș mai pune pe plafom un portbagaj suplimentar, i-aș mai cumpăra și un panou solar cu o baterie suplimentară de rezervă, ba chiar i-aș monta și un mic TV și alte aroganțe dinastea.

Numai că anul ăsta a venit criza și s-ar putea să nu se știe. Sunt alte priorități, așa că poate la anul revin cu un update și poate cu vreun tutorial mai detaliat.