Zmei dupa miezul noptii

In urma cu vreo patru ani, pe fondul demersurilor de secesiune din Catalunia, niste unii au ars niste poze cu regele Spaniei, iar treaba asta e putin ilegala pe aici.

Indivizii au fost arestati, interogati si propusi spre judecare, iar dupa proces, apel si curte suprema au fost condamnati. Decizia de pe fond s-a mentinut.

Asa ca indivizii in cauza si-au incercat norocul la etajul urmator si au facut un demers pe langa CEDO. Condamnarea pe care au primit-o era oricum cu suspendare, dar existenta ei le constrangea o serie de drepturi si libertati.

Cat timp a durat procesul respectiv nimeni n-a mai ars poze cu regele, cel putin nu public. Nici inainte n-au prea fost astfel de cazuri asa ca vorbim de un precedent.

Si un precedent a fost si sentinta CEDO care a considerat arderea pozelor respective ca fiind libertate de exprimare si nu o reala amenintare la adresa coroanei. Spania a fost condamnata de catre CEDO in acest sens si obligata sa revizuiasca sentinta celor doi si sa adapteze legislatia in vigoare la normele juridice preferate de catre CEDO si de catre Curtea Europeana de Justitie.

Ce credeti ca s-a intamplat imediat dupa ce s-a aflat informatia asta? Ei bine, vreo 100 de indivizi si-au adus aminte ca au coaie si s-au dus in centrul satului unde au ars poze cu regele. N-au facut treaba asta inainte pentru ca le-a fost mereu frica de parnaie, dar cand spectrul legal a fost eliminat de cate o sentinta a CEDO ce a stabilit un precedent toti astia au prins curaj.

Iar asta e o dovada clara a caracterului infect ce e tipic in cazul unui numar considerabil oameni. Acestia sunt zmei mereu dupa miezul noptii si niciodata inainte pentru ca nu se sade sa infrunti pericolul si sa-ti pui fundul la bataie pentru un popor de idioti, vorba lui Tutea.