Vacanţa de Paşte

Am şi eu un sfârşit de săptămână prelungit cu ocazia Paştelui. Au venit şi socrii în vizitiă aşa că nu mai am timp de scris pe blog. Revin după Paşte. Vă doresc tuturor relaxare şi bucurii!

12
Lasă un răspuns

9 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
newest oldest most voted

ca tot vorbeam de DEX… parca ai fi bucurestean cu “pastE” 🙂

de ce zici tu ca “ora doua” e corect?
discutia asta amavut-o si aici.

MIhai-Sorin

Vacanta de Paşte – I Titlul surprinde, prin asocierea cuvintelor, exact esenta sarbatorii amintite. In primul rand termenul de vacanta contine in sine ideea eliberare (vacant=liber, cu origini in latina, franceza si italiana), odihna (prin semnificatia asociata termenului de vacanta in sens de perioada de timp liber, timp de odihna) iar in cel de-al doilea rand termenul Paşte (de origine ebraica “Pesah”) care tradus inseamna “a trece peste”. Uzual termenul de Paşti e mai frecvent intalnit, de cat cel de Paşte ambele fiind considerate corecte, insa la fel cum toti oamenii sunt egali si totusi unii sunt mai egali decat… Read more »

Mihai-Sorin

Vacanţa de Paşte – II

Sarbatoarea Paştelui mai e numita Sărbătoarea Libertăţii, fiind temelia tuturor celorlalte sărbatori.

Mihai-Sorin

Vacanţa de Paşte – III Mai putini stiu ca termenul a generat termeni asociaţi florei (floarea paştelui – păştiţă ), gastronomiei (pască ), numelor de familie (Paştiu) si chiar verbul rar intalnit “a păştui” cu dublu inteles şi semnificatii opuse, acesta putând fi inteles in sens pozitiv “a lua paşti” ( aici aparând diferenta uzuala, in special termenul “paşti” folosindu-se cand este vorba de impartasanie (paine si vin), iar Paşte cand e vorba de sarbatoarea respectiva sau in sens negativ, cu inteles de a injura de Paşte (ca blasfemie). Tendinta aceasta de a-si injura propriile valori spirituale, propriul Dumnezeu sau… Read more »

Mihai-Sorin

Vacanţa de Paşte – IV. Sărbatoarea a fost instituita in poporul evreu de către Însuşi Dumnezeu si are directa legatura cu urgia a zecea pe care Acesta o adusese prin Moise si Aron (fratele sau) asupra Egiptului si egiptenilor, urgie care s-a manifestat prin faptul ca intr-o singura noapte ingerul mortii a ucis pe toti intâii nascuti ai tuturor egiptenilor (chiar si ai animalelor) inclusiv sau mai ales intaiul nascut al Faraonului. Urgia a venit intrucat in ciuda celorlalte noua urgii precedate de o solicitare paşnica de eliberare a poporului evreu din sclavia egipteana ( ce dura de 430 de… Read more »

Mihai-Sorin

Vacanta de Paşte – V Puţină lume stie ca piramidele sunt una dintre “semnăturile de putere” ale atotputernicului Dumnezeu pe Pământ si ca s-au ridicat prin intelepciunea si puterea Sa, Biblia mentionand distinct acest lucru (“te-am ridicat inadins ca sa-mi arat puterea in tine” referitor la faraon si piramide). Porunca venita prin Moise cu ocazia celei de-a zecea urgii, a fost, privind poporul evreu, ca fiecare sa i-a un un miel sau un ied, sa-l junghie, sa stropeasca, cu un manunchi de isop inmuiat in sangele lui, usiorii usii si pragul de sus, sa-l manance fript la foc, sa-l manance… Read more »

Mihai-Sorin

Vacanţa de Paşte -VI Nu a fost in nici un caz vorba de o molima cum incearca sa sugereze diverse “documentare” ci a fost o intervenţie directa si distincta a puterii Lui Dumnezeu manifestată împotriva celor care tineau poporul in sclavie. Ingerul mortii insa nu s-a atins de casele unde a vazut semnul sangelui” trecand peste” (pesah=a trece peste) in acest fel instituindu-se sarbatoarea trecerii peste (a cruţării) Pesah (adica Paştele). Sărbatoarea aminteste de iubirea lui Dunezeu pentru cei din poporul Sau, de marea Lui putere şi de modul cu totul neobisnuit in care i-a eliberat pe evrei. Nu in… Read more »

Mihai-Sorin

Vacanta de Paşte- VII Hristos a înviat! Hristos a înviat din morţi!! Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând !!! Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând, pârga celor adormiti. Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând, pârga celor adormiti, pentru oricine. Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând, pârga celor adormiti, pentru oricine crede in Evanghelie. Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând, pârga celor adormiti, pentru oricine crede in Evanghelie şi o ascultă supunandu-se. Toţi aceştia, doar aceştia şi numai aceştia vor moşteni… Read more »