Una despre flame wars

Screenshot-2021-05-22-at-08.34.44

Am ascultat azi video-ul ăla al lui Zoso cu Buhnici și mi-am adus aminte de vremurile de mult apuse ale IRC-ului.

Al doilea că aparent primul a fost hăcuit de Youtube după ceva plângere a lui Buhnici.

Pentru voi ăștia mai tineri, IRC-ul a fost cel mai rudimentar sistem de interacțiune umană pe care l-au cunoscut masele pe internet.

Au mai fost și altele, gopher, usenet, dar alea rămăseseră rezervate pentru noi ăștia mai ciudați.

Ori acolo pe IRC (nu mIRC că mIRC se numea aplicția cu care intrai pe IRC) se dădeau cele mai inutile și cretine războiaie digitale.

Toți erau zmei pe IRC într-un fel sau altul, până la proba contrarie evident.

Offtopic, canalul #sibiu de pe Undernet/IRC a ajuns un loc unde niște unii cu radio fac spam și cam atât. În vremurile bune canalele astea erau singurul mod de socializare pe care-l avea lumea la dispoziție.

Ori abordarea din clipul ăsta al lui Zoso mi-a reamintit cam cum era atunci pentru că fix în același mod se puneau problemele și pe vremea aia.

Anyhow, eu nu-l urmăresc pe Buhnici pentru că știam de la bun început că ceea ce face el e conținut de revistă glossy cu 90% reclame și sub 10% informație utilă așa că nu m-a pasionat nicidată ce face și cum face.

Dar, cum nu am văzut până acum niciun clip de-al lui Zoso, și am auzit c-a scos vreo câteva, m-a intrigat și am vrut să văd ce și cum.

Nimic nou sub soare în afară de niște constatări mai puțin sau mai puțin relevante:

  • Zoso scrie destul de bine, dar nu o să fie niciodată vreun mare orator;
  • Concluzia lui Zoso e că Buhnici face ce face pentru bani fiindcă are și el cheltuieli, credite etc. Don’t we all? Că n-am cunoscut pe nimeni să facă chestii mai mult sau mai puțin dubioase din plăcere;
  • Încă se pune mult prea multă patimă și încă sunt orgolii bolnave în online-ul românesc deși ai crede că dacă tot s-a mai cernut plebea oamenii s-au mai maturizat. Ei bine nu e așa;
  • Zoso spune că Buhnici face treburile alea pentru niște proști și repetă treaba asta de câteva ori, dar încă de la începutul clipului, de la disclaimer el ne spune că nu face treaba asta pentru trafic că traficul lui n-a scăzut etc. Ori cine e suficient de inteligent și cine activează de ceva vreme în mediul online știe că cifrele de trafic sunt irelevante, că like-urile sunt irelevante, că follow-ul și subscriberii sunt irelevanți fiindcă se pot umfla artificial și se pot umfla într-un mod care să nu ridice prea multe semne de întrebare așa că să pornești discuția de la trafic, bazându-te pe relevanța cifrelor de trafic e cam ciudat, mai ales când pe parcursul clipului argumentele se bazează strict pe conversii și plus valoare nu pe alți indicatori ușor de manipulat;
  • Monologul începe cu o tentă personală ce implică nevasta, deși intenția nu e de a implica nevasta ci urmărind un fir epic profesional, doar că adeseori se ajunge la chestii personale, cum că Buhnici e ipocrit că el zice că-i cu Greta și conduce Tesla, dar tunde iarba noaptea cu motocoasă pe benzină. Mă rog, niște detalii demde de telenovelă de altfel;
  • Dincolo de abordarea de tip flame war pe care o are Zoso, în monolog se spun și niște adevăruri, adevăruri pe care noi ăștia mai veterani le știm. Cum că se abuzează de funcții și de brand-uri, cum că se face japcă, cum că există și tente de șantaj și cum că toate review-urile sunt ca să dea bine la public și n-au nicio utilitate practică șamd. Doar că nu doar Buhnici face asta ci și restul chiar dacă Buhnici zice de bine și de unii și de alții, iar tu faci reclamă pozitivă ălora care te plătesc și negativă ălora care nu te plătesc. Că Buhnici marchează sau nu publicitatea ca atare e irelevant. 99% din ce apare la TV are minim un product placement fără să fluture careva steagul de reclamă. Până și afilierea e publicitate mascată, iar pe bloguri nu ducem lipsă de așa ceva;

Singura concluzie relevantă din tot clipul ăla a fost că fiecare dintre noi e ipocrit în felul lui și că unii sunt mai ipocriți ca ceilalți. Atât, în rest e doar gargară ieftină și răfuială la stilul IRC.

P.S. Și eu m-am răfuit cu unii sau alții de-a lungul timpului, până când mi-am dat seama că e cam pierdere de vreme și am renunțat.