Traficantii de arme si nationalismul romanesc

Screen Shot 2016-08-10 at 11.47.17

Un reportaj facut de cei de la SkyNews a cam pus pe jar opinia publica din Romania, dupa ce s-a luat in calcul ideea ca noi astia care reprezentam leaganul civilizatiei s-ar putea sa nu fim chiar asa de curati si neprihaniti precum sustinem.

Desigur, problema principala cu reportajul asta e sifonarea imaginii Romaniei fata de aliatii din NATO si UE. Acum niste adepti ai teoriei conspiratiei aveau sansa s-o scoata pe aia cu razbunarea britanicilor pe romani cu un reportaj fals, ca tot nu ne-au avut niciodata la suflet. Puteau, dar n-au sesizat povestea la momentul oportun, iar acum c-au pierdut startul oricum nu mai conteaza.

In schimb au existat si exista voci care au incercat sa justifice intr-un fel sau altul legitimitatea reportajului respectiv. De asemenea au existat cativa care inca traiesc in lumea lor unde toti romanii sunt onesti si au scrupule si se apuca s-o dea in scrisori deschise adresate englejilor in limba lor materna, oameni care de altfel chiar te fac sa crezi c-au luat in considerare teoria conspiratiei de care aminteam mai sus.

Si desigur exista si o a treia categorie de jurnalisti deontologi care nu mai dorm noptile din cauza deontologiei altora:

Screen Shot 2016-08-10 at 11.47.17

Bun, acum  sa facem bine sa ignoram orice aberatie nationalista si sa luam in calcul o serie de aspecte concrete si la obiect:

  1. Trafic cu arme din Romania s-a facut, se face si o sa se mai faca pentru simplul fapt ca Romania a fost un mare producator de armament si munitie si ca inca produce armament si munitie ce nu sunt destinate in totalitate Armatei Romane.
  2. Rezervele de stat create de Ceausescu inainte de ’89 au fost golite de armament (si nu numai) in perioada imediat urmatoare revolutiei din ’89, iar unde au ajuns armele alea ne pot spune oameni precum Mircea Basescu si partenerul sau de afaceri Viktor Bout caruia de altfel i-a si intins o capcana pentru ca nu mai suporta concurenta.
  3. E amuzant cum toti cei despre care am amintit mai sus pe scurt au omis sa ia in calcul tocmai faptul ca cel mai temut traficant de arme din lume (pana la acea vreme) a filat tocmai la Bucuresti unde de fapt venise sa ude panselutele de la Universitate si nu sa incheie o afacere privind furnizarea unor arme catre rebelii columbieni. Iar cel mai mare traficant de arme din lume avea relatii in Romania pur si simplu intamplator si nu fiindca in Romania existau furnizori de armament.
  4. DIICOT habar n-avea de traficul de arme si de ancheta SkyNews pentru ca Horodniceanu are alte prioritati si ordine politice, n-are el timp de traficul de arme cand trebuie sa-i inventarieze iarba lui Cheloo.
  5. Ancheta e abia la inceput si e absurd sa te pronunti si sa le bati obrazul alora de la SkyNews doar pentru ca astia de la DIICOT n-au gasit in casa suspectilor arme detinute ilegal. De cand a aparut reportajul si pana ca DIICOT sa se duca peste presupusii traficanti au trecut trei zile, ori in trei zile orice prost ascundea o arma ilegala stiindu-se cu musca pe caciula. Dincolo de asta orice traficant de arme destept care are un container de AK-47 nu doarme cu ele in dormitor ci le depoziteaza intr-un loc sigur. Viktor Bout inainte sa fie prins avea armele in Bulgaria si negocia la Bucuresti si in Bangkok.
  6. Daca jurnalistii aia s-au dus pe fir si au facut o ancheta in acest sens inseamna fie ca vanzatorii de arme incercau sa traga o mare teapa (metode pentru care romanii sunt renumiti de altfel) fie detineau stoc de arme sau puteau intermedia vanzarea unui stoc. In alta ordine de idei o lectura demna de luat in calcul pe subiect gasiti la RISE Project. Si ca tot am amintit de articolul celor de la RISE Project voi ce credeti Basarabia e Romania cu racketii moldoveni sau fara ei? Poate ne spune Lucian Mindruta ca el e unionist convins.

Trist din toata povestea asta e faptul ca s-au tras concluzii pripite pe subiect tocmai din tabara oamenilor la care te-ai astepta mai putin sa faca lucrul asta. Fac pariu ca daca firul epic se desfasura in afara granitelor Romaniei, in opinia a 90% dintre romani aia care negociau sigur erau tigani, ca nu-i asa prin strainatate doar tiganii ne fac de ras in timp ce romanii sunt modele demne de statui pentru societatile vestice.