Tentativa de lovitura de stat de catifea

Încercarea populistă reuşită a preşedintelui de a păcăli cetăţenii români speculându-le sentimentele ostile faţă de politicieni este un atac extrem de periculos la adresa democraţiei. Cu atât mai mult cu cât nu s-a făcut o informare corectă asupra unor tipuri diferite de parlamentarism pentru a se vota într-o oarecare cunoştinţă de cauză.

Iar faptul că, de fapt, întregul proces de organizare a referendmului s-a realizat cu încălcarea legii, aşa cum am arătat mai sus, demonstrează cât de gravă este situaţia democraţiei în România. Cum nici unul dintre liderii partidelor parlamentare actuale nu au evidenţiat până acum acest fapt al ilegalităţii comise prin încălcarea Art. 12 al Legii referendumului este mai mult decât evident că acestea sunt incapabile sau dezinteresate să apere fundamentul democraţiei. Cu atât mai mult devine necesară reformarea clasei politice, dar această reformare nu se poate face prin legile electorale actuale deosebit de restrictive care împiedică o competiţie electorală corectă şi reală.

Referendumurile care vizează schimbarea echilibrului dintre puterile statului sunt apanajul liderilor autoritari sau dictatoriali. Unul dintre părinţii fondatori ai Statelor Unite, James Madison cosidera referendumul drept o formă de „tiranie a majorităţii”. Un referendum nu poate fi decât o excepţie şi poate fi organizat doar în nişte condiţii stricte şi pe teme limitate, altfel este subminată însăşi democraţia reprezentativă şi instituţiile acesteia. Abuzul organizării unor referendumuri este nociv democraţiei reprezentative. După 1859 în România au fost organizate 12 referendumuri dintre care un sfert dintre acestea (3) în ultimii doi ani şi jumătate ceea ce demonstrează o dată în plus că s-a abuzat de acest tip de vot.

articolul intreg la Remus Cernea