roTLD te iubesc :)

De ceva vreme m-am apucat de cumparat domenii cu diferite extensii. Idei sunt din belsug, doar timpul pare potrivnic.

Nu, nu intentionez sa cumpar sute de domenii pe care ulterior sa incerc sa le revand la preturi echivalente cu un X5 si nici sa arunc un WordPress pe ele si sa le folosesc pe post de agregatoare de continut si astfel sa spamui internetu la nesfarsit pentru un 0,02 $ din AdSense.

Intentionez sa fac fiecare website unic in felul lui. Normal ca iau in considerare si partea financiara, caci doar reinnoirea anuala si hostingul nu se platesc singure. Deocamdata nu intentionez sa scot sute de euro pe luna din fiecare website. Exista si cele care scot si care mi-au permis mici investitii, insa alea sunt o alta poveste.

Sa ne intoarcem la oile noastre si sa vorbim despre tendinte si preturi.

Odata cu dezvoltarea retelelor si serviciilor a crescut si nevoia de a avea un website. Si in Spania, ca si in Romania gasesti o gramada de websiteuri proaspat lansate, cu un design de prin 1997, websiteuri care de altfel isi multumesc proprietarii fiindca le ofera identitate online. Daca ar fi sa privim critic aceste siteuri putem spune ca identitatea prezentata prin ele lasa de dorit. Dar asta e cu totul alt subiect si ce voiam sa subliniez de fapt este ca atat in tara cat si in afara exista cerere pentru websiteuri si implicit pentru domenii.

Probabil ca va intrebati care este legatura Rotld cu toata povestea asta. Ei! hai s-o luam cu inceputul:

In urma cu ceva vreme s-au lansat domeniile .eu, domenii prin care UE a vrut sa identifice afacerile si/sau websiteurile ce-si desfasoara activitatea in UE. Costul unui astfel de domeniu este in medie 5€ (1and1.es) sau la promotie 2,50 € (1and1.pl)  in timp ce in Romania se vinde undeva pe la 8,90 € (edomenii.ro).  Ba chiar in urma cu ceva vreme cei de la Misterdomain le-au dat timp de 1 luna gratis (sau in limita a 2000 de domenii cu hosting inclus). Ba chiar in aceste zile Netim le ofera la 2,99 € doar pentru a promova aceasta extensie si pentru a creste vanzarile fiindca o companie care se respecta nu o sa mai schimbe domeniul peste un an cu unul mai ieftin, ci o sa fie dispusa sa plateasca reinnoirea de maxim 10 € pe an.

Desi costul domeniilor .ro pe viata (de fapt valabilitatea lor fiind de 10 ani) este in principiu acceptabil daca e sa tinem cont de faptul ca fiecare din cei 10 ani costa 4 €, cel al domeniilor .ro platite anual mi se pare absurd. Si ca sa va explic mai bine am sa recurg din nou la cifre (desi in scoala uram matematica) si la un mic exemplu.

In ultimul trimestru al lui 2010 1and1.pl impreuna cu nic.pl (rotld-ul polonezilor) au oferit gratuit pentru fiecare cetatean (probabil si rezident) domenii .pl + hosting inclus gratis timp de 2 ani de zile. Acuma daca e sa ne rezumam la cifre, un domeniu .pl se cumpara in general cu 9,90 zloti (2,53 € sau 10,80 RON) adica o suma modica daca e sa ne gandim ca salariul minim in Polonia este de 1317 zloti (333 € sau 1423 RON).

Astfel in timp ce intr-o tara cu adevarat europeana antreprenoriatul si prezenta online sunt stimulate de preturi mici la domenii si oferte care mai de care atractive, in Romania Rotld, organizatie condusa de aceleasi capuse comuniste care influenteaza de 20 de ani lucrurile, tine cu dintii de tariful destul de scump aplicat domeniilor .ro ba mai mult, pe o piata in care cererea a intrat intr-un continuu declin Rotld se incapataneaza sa mentina aceleasi tarife.