Reparatii (ne)programate

In urma cu cateva zile s-a lansat WordPress 4.9 si eu ca un webmaster responsabil m-am grabit sa fac upgrade si sa stric astfel cateceva pe aici. Ma rog, de stricat oricum se strica pentru ca daca nu faceam eu upgrade manual se facea automat, deci era o chestiune de cateva ore pana sa se strice ceva.

Ce s-a stricat pe aici a fost exclusiv datorita actualizarii la versiunea 4.9, actualizare ce spre surprinderea mea aduce niste modificari de framework destul de importante, iar astfel de modificari erau pana acum prezente doar in versiuni majore. Probabil ca inginerii de la WordPress s-au grabit cu treaba asta din varii motive, unele tinand de securitate.

In fine, ideea e ca dispareau comentarii, adica nu se puteau vedea pe site desi erau postate/aprobate, si nu mai functiona upload-ul de imagini pe Gutenberg. Ambele functii fiind destul de importante ca sa fie ignorate. De fapt nici n-au trecut neobservate asa usor pentru ca tovarasi in ale bloggingului m-au apostrofat din cauza asta.

Anyway, cand am gasit putin timp (va spuneam anterior c-am avut o saptamana destul de complicata), am verificat notele privind noua versiune si mi-am dat seama ca upload-ul de imagini crapase din cauza ca s-a renuntat la SWFUpload (din motive ce tin de securitate evident) si ca s-au facut ceva modificari in ceea ce priveste MediaElement, iar asta a stricat anumite functii ale pluginului care gestioneaza sistemul de comentarii. Asa ca solutia imediata a fost sa dezactivez ambele plugin-uri si sa merg pe sistemul nativ al WordPress pana cand developerii celor doua plugin-uri s-or sinchisi sa corecteze bug-urile aparute.


Si daca tot am facut troubleshooting m-am apucat sa fac si putina intretinere, asa ca am facut upgrade la versiunea de PHP de la 7.1 la 7.2 RC, iar asta teoretic ar trebui sa imbunatateasca viteza de incarcare a siteului si sa reduca cantitatea de resurse utilizata. N-am facut o analiza exhaustiva ca sa confirm ca intr-adevar e vorba de resurse mai putine, insa am fost placut surprins sa constat ca nu am avut parte de niciun fel de erori de PHP dupa upgrade, desi versiunea 7.2 n-a fost lansata inca oficial ci e o versiune aflata la ultimul stagiu al probelor inainte de lansare.


Pe langa cele mentionate mai sus am mai reparat o chestie pe care voiam s-o fac de cam mult timp. Calin avea pe aici cateva zeci de editoriale pe care le-a scris pe vremea cand lucra la Sibiu7. Numai ca postarile respective n-aveau decat o imagine cu un link catre siteul Sibiu7 (care oricum e mort de cam mult timp), sau in cel mai fericit caz o propozitie de introducere si imaginea respectiva. Ori treaba asta nu ajuta cu nimic ci dimpotriva erau destul de deranjante pentru ca nu aduceau deloc trafic, ocupau spatiu degeaba (si evident consumau resurse aiurea) si mai reprezentau si continut de slaba calitate, iar asta nu prea da deloc bine la SEO. Multe dintre ele aveau si cateva comentarii pe subiect fiindca lumea aparent citea pe Sibiu7, dar comenta aici pe blog.

Solutia cea mai simpla era sa elimin postarile respective definitiv, dar pentru ca-l respect pe Calin si munca lui am ales sa caut fiecare articol in parte pe Web Archive si sa le refac daca e posibil. Si-a fost in linii mari posibil pentru ca folosind Web Archive am reusit sa refac cam 2/3 din editorialele respective.


Dupa ce am facut si treaba asta, am inceput sa mai elimin (la fel cum fac de ceva vreme) fiecare postare ce contine doar titlul si o imagine, un video sau o propozitie pentru ca nu mi-am propus niciodata sa mai fac microblogging pe aici din moment ce pentru microblogging folosesc Shorty (NSFW) caruia i-am pus si feed aici in footer.

Din pacate in felul asta n-am posibilitatea sa ating targetul de 5000 de articole pana la sfarsitul anului pentru ca or sa dispara vreo 200-300 de articole de microblogging sau care si-au pierdut din continut de-a lungul diverselor transferuri.

De indata ce termin cu astea o sa ma apuc sa adaug featured image la postarile care si-au pierdut-o sau nu o au si sa mai aduc ceva imbunatatiri estetice acolo unde e nevoie.

P.S. Eu m-am apucat deja sa compilez informatii pentru GDPR. Voi?