Profitul e mai mare decât amenda

Nu pot să nu mă amuz citind știri de genul:

Cea mai dură sancţiune vizează banca germană Deutsche Bank, amendată cu un total de 725,3 milioane euro – 445,8 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la euro, respectiv 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate în zona dobânzilor la yeni japonezi, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Comisia Europeană.

Banca franceză Societe Generale a fost amendată cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activităţi de tip cartel în zona derivatelor financiare pe dobânzile interbancare la euro.

Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost sancţionat cu un total de 391 milioane euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli în zona pieţei euro, respectiv 260 milioane euro pentru influenţarea dobânzilor la yeni.

sursa zf

De ce mă amuz? Ei bine pentru că mereu profitul e mai mare decât amenda și toate băncile astea au știut bine treaba asta.

Aceeași poveste e și cu amenzile date operatorilor de telefonie mobilă, cu scandalul DieseGate sau cu amenzile date celor de la Google, Apple, Amazon etc.

Toate sectoarele de piață au parte de o reglementare evazivă de la bun început, iar această reglementare evazivă permite utilizarea de portițe și tertipuri pentru a fenta legislația și a face profit chiar și cu riscul unei amenzi care de fiecare dată e asumabilă.

De ce e legislația de așa natură? Ei bine există trei variante și toate se aplică în funcție de context:

  • Cei care o fac sunt incompetenți;
  • Cei care o fac sunt egocentriști și cred că ceea ce legiferează ei e perfect;
  • Cei care o fac sunt și ei oameni, au și ei familie acasă și e musai să mănânce și gura lor o pită…
Money and Calculator