Podul Minciunilor din Sibiu

Am observat că foarte mulți ajung aici pe site căutând informații despre Podul Minciunilor din Sibiu.

Așa că m-am decis să public o pagină care să conțină informații despre Podul Minciunilor din Sibiu și eventualele obiective turistice sau servicii relaționate.

Podul Minciunilor văzut dinspre orașul de jos pe seară.

Istoricul Podului Minciunilor

Podul Minciunilor a fost construit în anul 1859 peste strada Ocnei ce face legătura între orașul de sus și orașul de jos.

În prezent Podul Minciunilor este o pasarelă pietonală ce face legătura între Piața Mică și Piața Huet.

Podul Minciunilor din Sibiu este construit din fontă și la ora actuală reprezintă cel mai vechi pod din fontă aflat în serviciu pe teritoriul României.

Foarte multă lume se întreabă de unde anume i se trage actuala denumire și, desi există o serie de legende în acest sens, explicația e relativ simplă. După ce a fost construit, podul a fost numit Liegenbrücke ce în limba germană înseamnă podul culcat

Cum în limba germană Liegenbrücke e paronim cu Lügenbrücke (podul minciunilor), iar românii, sașii și ungurii de prin Sibiu mai poceau limba s-a ajuns în situația în care podul culcat a devenit podul minciunilor.

Podul Minciunilor văzut dinspre orașul de jos pe zi.

Legendele Podului Minciunilor

De-a lungul timpului au apărut o serie de legende care, aparent, aveau menirea de a justifica denumirea podului. 

Cea mai răspândită legendă vorbește despre tinerii vremii care își jurau iubire veșnică pe Podul Minciunilor, iar fetele afirmau că sunt fecioare. Ulterior, în noaptea nunții se descoperea că unele dintre ele nu erau fecioare și astfel erau duse pe pod și aruncate peste balustradă.

O altă legendă vorbește despre cadeții de la Academia Trupelor de Uscat care seduceau tinere locale, le duceau pe pod și le promiteau câte-n lună și în stele fără ca aceștia să-și onoreze angajamentele vreodata.

A treia cea mai raspândită legendă vorbește despre mușterii care, venind să facă negoț în Piața Mică, ajungeau de multe ori acasă păcăliți de către negustori. Așa că, drept răzbunare, localnicii păcăliți se întorceau în piață și îi aruncau de pe pod pe negustorii mincinoși ca să-i învețe minte.

Turnul Sfatului și Piața Huet văzute de lângă Podul Minciunilor

Alte informații interesante

Podul Minciunilor a fost turnat în anul 1859 la Filia, Covasna și a fost montat un an mai târziu la Sibiu, fiind deschis în mod oficial pe 17 Decembrie 1860.

Până în 1849, în locul podului exista un tunel care a fost ulterior dărâmat împreună cu casele de deasupra sa datorită stadiului avansat de degradare și insalubritate. Aceste informații au fost confirmate și de săpăturile arheologice ce au avut loc între 2005 si 2006.

In toamna anului 2006, Podul Minciunilor a fost restaurat, gratuit, de către o firmă germană specializată în proiecte de restaurare ce a vrut să facă o sponsorizare culturală cu ocazia titlului de Capitală Culturală Europeană pe care l-a primit orașul Sibiu în anul 2007.

Responsabil pentru pozele excepționale cu Podul Minciunilor e Răzvan Negru, pe care-l găsiți pe Instagram.