Photography ma numesc

In urma cu ceva vreme, savantii de la Times New Roman a facut un sondaj in urma caruia au ajuns la concluzia ca cel mai comun nume de roman pe Facebook, dupa Popescu e Photography.

Mno’ asa suntem noi romanii, ce sa-i faci? E musai sa fim in pas cu trendurile. Orice roman care prindea un DSLR la oferta devenea pe loc fotograf profesionist pentru ca pe un profesionist care se respecta il fac sculele nu experienta.

Astfel, pentru ca am ajuns sa fac din pasiunea pentru IT o profesie am avut nevoie de o alta pasiune, iar in felul asta am ajuns la fotografie.

Am facut poze de fiecare data cand am avut ocazia si n-am avut niciodata pretentia ca am poze perfecte sau ca am ajuns la un nivel demn de invidiat pentru ca niciodata n-am avut bunavointa sa invat si nici rabdarea sa fac post-processing. Asa ca pe putinele poze care mi-au placut si pe care am avut timp sa le trec prin diverse filtre le-am urcat pe 500px.

Numai ca de-a lungul timpului mi-a parut rau ca n-am putut sa editez si sa urc mai multe poze, mai ales ca am adunat cateva zeci de mii de poze si ca ma ajuta enorm de mult si peisajele de pe aici.

De fapt mi-a parut rau pana ieri, cand am descoperit Photolemur, un program bazat pe un algoritm de inteligenta artificiala ce e capabil sa editeze singur pozele, iar treaba asta face ca orice fotograf amator sa para cu adevarat profesionist si demn de numele Photography pe Facebook.

Musai sa recunosc faptul ca la inceput am fost destul de sceptic in ceea ce priveste capacitatea unui programel de a corecta automat poze asa ca am luat versiunea de proba si am tot facut teste pe cele mai proaste poze pe care le-am facut si le aveam la indemana. Poze unde batea soarele prea tare sau unde nu era suficienta lumina au fost corectate destul de bine de Photolemur. Evident, la unele in urma corecturii a iesit in evidenta nivelul de zgomot, dar a crescut nivelul de calitate al detaliului si culorilor folosite.

Ca sa intelegeti ce vreau sa zic va dau drept exemplu poza de mai jos pe care am facut-o luna trecuta:

_DSC7905Si pe care am trecut-o prin Photolemur deoarece lipsa de lumina suficienta e cat se poate de evidenta si sugereaza o monotonie a culorilor:

Screen Shot 2017-11-22 at 06.37.12Pastrand nivelul de detaliu, Photolemur mi-a corectat poza pe cat de mult posibil si a facut-o demna de pus pe Facebook, Instagram sau mai stiu eu unde:

_DSC7905Iar cel mai important lucru e ca un astfel de programel, care poate sa ajute orice fotograf amator (si de ce nu chiar si profesionist) sa corecteze automat pozele nu costa o avere:

Screen Shot 2017-11-22 at 06.51.44Iar in felul asta dragii mei o sa puteti sa deveniti cu totii Photography ca sa putem sa-i detronam pe aia care se numesc Popescu de pe primul loc pe Facebook.