Paranoia și conspirații peste tot

DSC7050

Ieri un băiet a postat (undeva pe Facebook), extrem de supărat, faptul că ăștia de la roTLD fac manevre pentru că a urmărit el niște domenii și nu s-au șters ca să le poată înregistra el.

Am văzut postarea și i-am atras atenția că nu e chiar așa cum crede el și că există niște servicii de drop-catch și backorder care, în schimbul unei taxe anume, pot să-ți asigure achiziția unui domeniu în momentul în care acesta devine disponibil.

Nu m-a crezut și-a ținut-o pe a lui deși i-am explicat că cine vrea să ia un domeniu care e în redemption period, adică are drept status pendingDelete poate s-o facă fără probleme cât timp e și dispus să plătească costurile pe care le presupune treaba asta.

Pe moment mi-a dat credit și s-a cam revoltat când a văzut că taxa de backorder pentru un banal .ro, fără prea multă valoare e 60 de euro. Mă gândesc la faptul că se aștepta să-l ia pe gratis și să și mai primească bani pentru asta.

În fine, deși am explicat cât mai clar posibil și am dat link-uri relevante au mai apărut doi inși care au ținut același discurs cu manevrele celor de la roTLD, iar băietul care a deschis discuția s-a grăbit să citeze din Zoso pe subiect, pentru că dacă zice Zoso ca e într-un fel atunci e musai să fie literă de lege.

Din păcate toți băieții ăștia (cu Zoso în frunte), cu destul de multă experiență pe online habar n-au cum funcționează toată treaba asta cu domeniile și mai ales cât de extins e controlul ICANN asupra lor.

De asemenea nu se gândesc logic la faptul că dacă roTLD voia să facă vreo manevră cu domeniile respective atunci o făcea de îndată ce domeniul a trecut pe pendingDelete, sau măcar după 30 de zile de la activarea statusului respectiv. N-avea niciun rost să aștepte 90 de zile pentru asta.

De la 1 martie, odată cu intrarea în vigoare a noului sistem, toate domeniile .ro se supun direct regurilor ICANN, iar procedurile de backdorder si drop-catch li se aplică pe deplin.

Astfel, unul care avea un buget de 50000 de euro la dispozitie putea foarte ușor să activeze backorder pe vreo 100 de domenii și să se asigure că de îndată ce expiră sunt ale sale. Așa funcționează piața și sistemul pentru aproape orice TLD.

Ba mai mult, apariția multor domenii la vânzare pe un site de licitații specializat pe așa ceva e dovada clară că cineva cu suficienți bani a făcut speculă și o să mai facă cu aproape orice domeniu bun care urmează să expire.

Treaba asta se face pe gTLD-uri de vreo două decenii și nu e nicio noutate.

Numai că atunci când nu știi sau nu înțelegi cum stă treaba e mai ușor să apelezi la teoria conspirației decât să te documentezi și să gândești puțin.

Mă rog, în cazul unora e posibil ca treaba asta cu teoria conspirației să fie folosită și ca metodă de manipulare. Nu ar fi nici prima și nici ultima dată când s-ar întâmpla treaba asta.

ACTUALIZARE: Am dat peste articolul ăsta din 2011, deci rămâne cum am stabilit.