Libertate de exprimare… sibiana

Sedinta de joi a Consiliului Local Sibiu a fost una de pomina. Dupa ordinea de zi anuntata, votata rapid, ca de obicei, a venit si o ordine de zi suplimentara, nestiuta decat de unii angajati ai Primariei si membrii FDGR ai Consiliului Local: demolarea caselor de pe Strada Andrei Saguna nr 11, 13, 15 pentru a-si face Ana Oil un Centru Urban Integrat, de fapt un nou hotel, fara parcari, fara acces auto, ca multe altele in Sibiu (Ramada, Golden Tulip etc). Cetatenii la aceste seditne au voie sa asite in limita locurilor disponibile (vreo 5) si au voie sa vorbeasca la finalul sedintei (dupa ce totul e gata votat) maxim 2 minute, DACA sunt lasati de consilierii locali (alesii lor). Stefania Romascan, cetatean al Sibiu, arhitect si specialist in patrimoniu a vrut sa ia cuvantul la final pe 2 proiecte punctuale: cel din Saguna si cel din Turnului. Ce credeti? Un consilier FDGR, Klein, ia dat flit si a zis ca nu are voie sa ia cuvantul ca deja ei stiu ce are ea de zis… Asta e democratia si libera exprimare la Sibiu! Mai jos aveti mesajul transmis presei dupa aceasta sedinte de Stefania Romascan:

Avand in vedere ca in sedinta de azi 30 iulie 2009 a Consiliului Local al Municipiului Sibiu mi s-a incalcat dreptul la opinie garantat de Constitutia Romaniei capitolul „Drepturile si libertăţile fundamentale”, articolul 30, alineatul 1,  va rog sa publicati ceea ce doream sa transmit domnului primar si consilierilor

1. Primul subiect vizeaza proiectul PUZ – PUD din str. Andrei Saguna nr. 11-13-15
– hotararea aprobata azi de consilieri este ilegala ca de altfel si actele emise de alte institutii pentru acest proiect
– insula urbana delimitata de strazile Saguna, Dealului, Banatului si B-dul Victoriei este monument istoric si orice demolare a unei case din aceasta zona constituie caz penal.
– sper ca  Prefectura Sibiu sa respecte legislatia in vigoare si sa conteste hotararea privind documentatia PUZ-PUD din str. A Saguna in vederea construirii unui „centru integrat”
Atasez adresa depusa la Primaria Municipiului Sibiu cu nr. 113384 in data de 30.04.2009 prin care atrageam atentia asupra tuturor aspectelor legate de acest proiect

2. Al doilea subiect vizeaza imobilul situat in Sibiu, str. Turnului 4  – monument istoric, proprietatea primariei Sibiu:
– sub pretextul reabilitarii cladirii a fost distrusa o mare parte din substanta autentica a monumentului, au fost distruse marturii din perioda gotica, a renasterii si a barocului: grinzi pictate, ancadramente, fresce de secol XVII etc.
– primaria trebuia sa ofere un exemplu de cum se conserva, reabiliteaza si se restaureaza un monument istoric dar, din pacate a oferit un exemplu de cum se pot distruge treptat valorile de patrimoniu
– consecintele imediate ale demolarii monumentului s-au  produs imediat astfel ca proprietarul imobilului din str. Turnului 7- monument istoric, a urmat exemplul dat de primarie si a distrus sarpanta istorica.
– firma care executa lucrarile si proiectantul au incalcat cele mai elementare reguli de conservare si reabilitare a unui monument istoric. Din pacate aceeasi echipa va lucra si la imobilul din Piata Mare nr. 25 monument istoric de valoare nationala. Sper ca aceasta cladire sa nu aiba aceesi soarta ca cea din Turnului 4 sau Piata Mica 22.

Toate aceste interventii nu fac altceva decat sa confirme inca o data ca administratia locala nu isi doreste sa protejeze valorile culturale ale municipiului Sibiu.

Este regretabil ca un simplu locuitor al Sibiului, de profesie arhitect, nu este lasat sa vorbeasca in sedinta Consiliului Local. Este trist sa vezi ca persoanele care decid soarta orasului Sibiu se tem si de cuvinte, de simpla opinie a unui locuitor liber.

Arh. Stefania Romascan

Puteti descarca arhiva cu adresa oficiala a Stefaniei Romascan, unde sunt expuse pe larg toate problemele sesizate.