Hai să nu mai fim idioți

În urmă cu câțiva ani niște dudui dinastea de teapa Oliviei au început o cruciadă împotriva antibioticelor cam pe același model ca și anti-vaxx.

Mă rog, de fapt cred că toată povestea asta a fost mult mai eficientă și bine orchestrată din moment ce mulți dintre noi (inclusiv eu) am căzut în capcană.

Raționamentul e relativ simplu: Nu e OK ca medicii să prescrie antibiotic din orice motiv pentru că dacă fac asta și noi băgăm în noi antibiotice o să murim mai devreme fiindcă învățăm bacteriile cu imunitate.

Și uite așa s-a umplut internetul de docți care scriau pe unde apucau că nu e bine să dăm copiiilor antibiotice sau că nu e bine să luăm antibiotice, chiar dacă le recomandă medicul, atunci când avem o banală răceală.

Ori din cauza asta, ani buni (de fapt decenii la rând) s-a fundamentat un boicot al antibioticelor, boicot ce n-avea la bază niciun studiu științific.

Mă rog, există un studiu care spune doar că bacteriile devin mai rezistente de la an la an, lucru ce e oarecum normal pentru că natura se adaptează în același ritm ca și noi.

Fără adaptarea asta a naturii deveneam de mult nemuritori, pe cale naturală.

Sau mă rog, poate că nu deveneam noi, oamenii ci devenea altă specie, dar ajungând la nivelul ăla ajungeam să ne distrugem între noi mai mult decât o facem acum.

Și pentru că bacteriile devin mai rezistente niște unii au concluzionat că e vina antibioticelor și implicit că dacă luăm antibiotice o să murim.

Nu că n-am muri și dacă nu le luăm.

Ori toată șarada asta a mers atât de departe și a generat atâta psihoză încât s-a ajuns la reglementări politice în privința rețetelor de antibiotice și, cel puțin pe aici, farmaciștii și medicii au ajuns să te asigure că dacă rețetează un medic antibiotic e pentru că e absolut necesar și că n-o face fiindcă e el habarnist sau are vreun șmen cu big-pharma ca să vândă ăia mai mult.

Acum a venit treaba asta cu coronavirusul și ne-a reamintit puțin cam cum funcționează selecția naturală.

Fiecare studiu clinic realizat de când cu coronavirusul a concluzionat că dacă virusul e suficient de puternic sau sistemul imunitar e suficient de slăbit, o infecție virală poate să fie fatală deoarece crează niște condiții prielnice pentru propagarea unor bacterii fatale gen meningită sau sepsis.

Tocmai de asta foarte mulți medici au vindecat in mod miraculos pacienți de coronavirus introducând antibiotice concomitent cu antivirale.

Acuma problema e că medicina e o știință relativă.

Avem habar cum funcționează corpul uman la nivel biologic, dar nu înțelegem în detaliu fiecare mecanism în parte.

Ba mai mult, deși avem la dispoziție suficientă tehnologie și literatură nu putem să stabilim niciun fel de regulă de bază generală fiindcă există o unicitate a codului genetic care face ca oamenii la nivel biologic să fie foarte diferiți.

Un lucru e cert și anume că, chiar și în lipsa unui sistem medical, în lipsa igienei și tehnologiei avansate, pandemiile trecute au ucis mai puțin de 30% din populația planetei.

Restul a rezistat și s-a adaptat cam în același mod în care bacteriile se adaptează și devin mai rezistente de când utilizăm tratamente cu antibiotic.

Astea fiind zise, nu e nimic rău în a folosi antibiotice, indiferent cât or să sară unii de cur în sus pe tema asta.

Atât antibioticele cât și frecvența sau cantitatea recomandată de medic sunt necesare pentru a preveni chestii nasoale, mai ales la copii.

Important e să putem să vindecăm sau să ne vindecăm acum, apoi mâine când bacteriile or să fie ceva mai puternice vedem noi ce-o să facem.

Poate c-o să dezvoltăm medicamente mai bune sau poate că inteligența artificială o să ajungă la o capacitate de procesare și raționament încât o să ne ajute să găsim o soluție mai bună.

Un lucru e cert și anume că de viruși și bacterii nu putem scăpa.

Nu putem să eradicăm nici virușii și nici bacteriile de pe Pământ fără să eradicăm de fapt rasa umană…