Fake news s-au născut pe bloguri

LifetimeStock-231181-L

Foarte multă lume arată cu degetul spre jurnaliști care au vreo conspirație cu politicienii atunci când vine vorba de subiectul fake news, numai că asta e de fapt o mare greșeală.

Fake news s-au născut de fapt pe bloguri și forumuri și abia apoi au fost adoptate de către politicieni și jurnaliști.

Țin minte cum în urmă cu câțiva ani, înainte să se generalizeze fenomenul ăsta, era plin de bloguri obscure care apăreau doar în perioada campaniei și aruncau în scenă diverse fumigene pe care se chinuiau să le viralizeze postacii.

Pe mulți i-a inspirat metoda asta și au adoptat-o la scară largă ducând fake news în mass media.

Desigur, tendința de a publica fel de fel de informații false pe bloguri n-a dispărut pentru că încă există niște unii care publică diverse teorii ale conspirației sau te miri ce informații dubioase.

Mai devreme citeam la unul, pe care l-am și scos din feed în dimineața asta pentru că am citit mult prea multe aberații din partea lui în ultima săptămână, o teorie a conspirației privind migrația.

Omul citează un studiu sociologic făcut de ceva gazetă englezească ce estimează procentele cu care o să scadă populația în Europa de Est în următorii ani datorită migrației de la est la vest.

Și după ce citează studiul respectiv se apucă să teoretizeze faptul că nu guvernele din Europa de Est sunt de vină pentru migrație ci e de fapt o teorie a conspirației la mijloc ce are ca scop să repopuleze vestul din moment ce în vest natalitatea e pe un trend descendent.

Acuma, e drept că l-am putea bănui pe individ de proastă informare și nu de rea voință, numai că din articolele anterioare mi-am dat seama că omul e relativ inteligent așa că ceea ce scrie e mai degrabă din rea voință decât din prostie.

Ideea asta pe care o lansează respectivul poate să fie demontată foarte ușor dacă e să analizăm motivul pentru care pleacă majoritatea esticilor către vest.

E vorba de locuri de muncă mai bine plătite și condiții economice și sociale mai bune.

Migrația în Europa nu se face doar într-o singură direcție pentru că Spania, de exemplu,  a pierdut în favoarea țărilor nordice și a țărilor mult mai dezvoltate (Anglia, Germania, Belgia) o sumedenie de tineri profesioniști în vreme de criză.

Și respectivii tineri au migrat spre nord sau spre est! (pare surprinzător nu?) din aceleași motive.

Asta în timp ce Anglia sau Suedia pierd pe bandă rulantă pensionari și mici întreprinzători care fug de ploaie și frig.

Fenomenul migrației în Europa, în cadrul UE e unul mult mai complex decât o simplă migrație de la est la vest în urma unei conspirații bine puse la punct.

Ori în cazul ăsta, pare un subiect de psihiatrie să susții cu bună știință o idee care explicată s-ar rezuma la faptul că vesticii au un nivel de trai mai bun, spitale mai bune, șosele întreținute și școli mai bune doar cu scopul de a-i atrage pe estici ca să rezolve astfel problema natalității.