E mai mișto campania la spanioli

LifetimeStock-87416-L

E mai mișto campania la spanioli

Anul ăsta, înainte de Europarlamentare avem alegeri locale, regionale și generale în Spania și pot să spun de pe acum că la spanioli campania electorală e mai mișto.

De ce zic asta?

Ei bine, în primul rând noi n-avem probleme cu imperialismul american sau țărismul rusesc. În Spania sunt bineveniți și americanii și rușii atât timp cât aduc cu ei bani mulți și îi cheltuie prin diverse stațiuni turistice.

Deci fără Trump și Putin în campanie…

În al doilea rând partidele de centru sunt mai moderate în discurs și nu prea fac promisiuni deșarte. Treaba asta se întâmplă dintr-o serie de motive:

  • ambele partide s-au succedat la guvernare și n-au excelat cu nimic în ultimii patru ani;
  • ambele partide au fost incapabile să aprobe bugetul pe 2019. Noroc că pe aici nu e ca la americani altfel… era țara în faliment de mult;
  • ambele partide au șanse egale de câștig al alegerilor și astfel ambele sunt condamnate să rezolve niște chestii pe care nu le-au putut rezolva în cei patru ani care au trecut;
  • ambele partide sunt măcinate de cazuri de corupție la nivel înalt și nu-și prea permit să vorbească de justiție și alte alea cât timp au foști miniștri, primari, șefi de partid sau parlamentari la pârnaie pentru diverse tunuri;

Așa că discursul ambelor partide se concentrează pe aceleași teme care vizau și aprobarea bugetului pe 2019 precum colapsul iminent al sistemului de asigurări sociale, competitivitatea salarială, datoria guvernului central față de diverse comunități autonome ce datează de pe vremea crizei și nu e deloc mică și alte chestii dinastea mai mult sau mai puțin importante pentru opinia publică.

Cei mai vocali sunt însă extremiștii.

Pe de-o parte sunt ăia de stânga, privilegiații, care în patru ani au dat garsoniera insalubră pe o vilă de 600 mii de euro. N-au luat-o cu banii jos ci făcând o ipotecă de 2000 de euro lunar pentru că din venitul din parlamentar merge.

Ăștia urlă în gura mare că vor să elimine privilegiile.

Desigur, asemeni porcilor din Ferma Animalelor nu vor să-și elimine propriile privilegii ci pe cele ale prostimii care va continua să-i voteze.

Pentru același discurs i-au votat și acum patru ani fără să înțeleagă faptul că odată ce preiau frâiele se vor asigura ei că-și arogă noi privilegii.

De cealaltă parte a baricadei sunt două partide de extremă dreapta (mai mult sau mai puțin). Unul dintre partide, care e proaspăt apărut a sesizat o serie de probleme majore care afectează populația și a început să le exploateze.

Primul subiect abordat ține de proprietatea privată pentru că în Spania dacă pleci în concediu două săptămâni și între timp îți intră unul cu japca în casă ajungi boschetar.

La propriu.

Dacă uzurparea nu e raportată în 48 de ore poliția nu poate să mai intervină și nu-l mai poți scoate pe ăla din casa ta decât cu ordin judecătoresc și asta chiar și după trei ani de procese, timp în care fie stai cu chirie, fie la hotel fie pe stradă.

S-a ajuns aici datorită unui articol din constituție care garantează oricui dreptul la o locuință decentă și care a fost ratificat și interpretat de un judecător în urmă cu câțiva ani creând astfel un precedent.

Fenomenul ăsta e așa de generalizat încât prin blocurile deținute de bănci au apărut bande organizate care se fac proprietari cu japca și închiriază apartamentele respective fără forme legale.

Desigur, cum era de așteptat s-au reprofilat și recuperatorii care în schimbul unei sume modice îl conving pe cel care a uzurpat locuința să o părăsească de bună voie în maxim o săptămână de când sunt contractați.

Treaba asta cam doare și cum aproape fiecare spaniol cunoaște cel puțin povestea unei persoane care s-a trezit musafir nepoftit în propria casă aici e o pâine de mâncat mai ales că privilegiații din celălalt partid amintit mai sus îi consideră pe proprietari niște privilegiați și pe uzurpatori niște victime ale acestora care merită mai mult.

Apoi e tema proprietății private și a protecției acesteia.

Dreptul la proprietate privată e trecut în constituție, dar nu e respectat și există diverse cazuri de indivizi care s-au trezut cu hoțul în casă și care fac sau au făcut părnaie pentru vătămare corporală fiindcă și-au apărat proprietatea în timp ce hoțul e liber și îi fură pe alții.

Chiar și în cazul uzurpărilor există proprietari care au ajuns la pârnaie pentru c-au încercat să-i scoată pe intruși cu forța de pe proprietate. Ori și aici e o păine de mâncat pentru că și asta e o păine de mâncat mai ales pentru că partidul în cauză vrea să legalizeze uzul armelor de foc și să copieze modelul american.

Pe urmă e impozitul pe succesiune, donație și moștenire, impozit care în anumite cazuri ajunge și la 90% din valoare.

E plină Spania de tineri și cupluri care stau în chirie sau în locuințe sociale pentru că după decesul părinților statul le-a cerut să plătească între 40% și 90% din valoarea locuinței părinților lor, la prețul pieței, pentru a primi dreptul de proprietate asupra locuinței.

Sub 10% și-au permis să facă treaba asta sau să ia o ipotecă prin care să răscumpere casa părintească și astfel au fost obligați s-o părăsească. Cum reciclarea generațională își face efectul an de an și în cazul ăsta fiecare spaniol cunoaște cel puțin o victimă a acestui impozit sau a fost el însuși victimă și din nou vorbim de un subiect de interes.

Ultimul subiect pe care mizează ăștia e discriminarea în numele egalității.

Practic acum aproximativ un deceniu s-a trecut o lege care triplează pedepsele pentru bărbați în cazul violenței domestice (în raport cu cele pentru femei) și care elimină, la propriu, prezumția de nevinovăție în cazul bărbaților. I s-a pus nevestei capsa pe tine, sună la miliție și zice c-ai bătut-o și stai la răcoare minim 72 de ore până poți face într-un fel dovada că nu-i așa. Ea nu trebuie să ducă martori, probe sau mai știu eu ce.

E suficient să declare împotriva ta și gata. Ori treaba asta a dus la rândul său la diverse abuzuri și se tot înmulțesc cazurile de bărbați reținuți și/sau condamnați pe nedrept care au reușit să-și dovedească nevinovăția uneori după ce au stat chiar și doi ani la pârnaie.

Cum apare cel puțin un caz pe lună de genul ăsta și e cât se poate de evidentă discriminarea și violarea prezumției de nevinovăție e cât se poate de clar că orice om rațional, care nu-i feminist extremist, vede incorectă legea asta, așa că și subiectul ăsta e de mare interes.

în cazul de față partidul ăsta știe că n-are nimic de pierdut.

E partid nou, a intrat deja într-un parlament regional (printr-o coaliție) în baza unor alegeri anticipate în cea mai săracă regiune din Spania unde socialiștii au condus cu majoritate absolută timp de aproape patru decenii și astfel au mari șanse să intre în parlamentul central pentru că au identificat și exploatează la maxim problemele cauzate de politica dusă și aplicată până acum de partidul de centru-stânga (același care a dat jos guvernul de centru-dreapta pentru buget și care n-a putut să-și treacă propriul buget).

Apoi mai există un alt partid de dreapta considerat tot de extremă dreapta, dar ceva mai moderat, care e deja de patru ani în parlament și care până acum a venit cu o singură chestie nouă (restul au fost luate de partidul care le face concurență directă) și anume să transforme satele depopulate ale Spaniei în paradisuri fiscale.

Practic, oamenii ăștia vor să ofere reduceri de până la 60% la impozitele pe venituri, profit etc. pentru cei care se mută în satele depopulate. La cum îi cunosc pe spanioli, dacă ajung ăștia să implementeze treaba asta or să se umple satele alea de directori de bănci și multinaționale care își vor cumpăra două hectare de teren și un tractor la mâna a doua pe care-l vor ține toată ziua în garaj lângă Porsche și SLK.

Oricum, nu e nimic surprinzător în ceea ce vor să facă oamenii ăștia. Hegemonia dictaturii corectitudinii politice a cam luat sfărșit pentru că tentativa asta de a impune cu forța anumite ideologii și comportamente în numele libertății și egalității (sic!) a eșuat ca orice altă dictatură.

Concomitent cu ea a eșuat și modelul economic socialist și, cel puțin în Spania, s-a ajuns ca înșiși socialiștii să se plângă și să fie nemulțumiți de socialism (economic vorbind).

Asta așa ca să înțelegeți la nivel tehnic de ce pare că revine fascismul în vest și de ce PLUS e un partid mort dacă nu se leapădă de duduia aia care vrea să desființeze proprietatea privată într-o țară în care peste 90% sunt proprietari.