E bună și epidemia asta la ceva

Screenshot-2020-02-27-at-08.22.44

Dacă tot am ceva timp liber azi m-am gândit să aștern câteva idei apropo de părțile bune ale actualei epidemii.

În primul rând e musai să ne asumăm faptul că sistemul socialist și-a dovedit încă odată limitele din moment ce multe voci confirmă faptul că dacă 1% din populație se îmbolnăvește în același timp sistemul de sănătate publică intră în colaps.

Pentru asta se plătesc taxe colosale, pentru ca sistemul unei țări să nu poată să asigure asistență pentru 1% din populație simultan.

Desigur, procentul ăla de 1% e aplicabil acolo unde sistemele de sănătate sunt puse la punct pentru că în țări cu sisteme de sănătate de tot căcatul procentul e mult mai mic.

Asta explică de altfel și contextul Iranului.

Foarte mulți au zis că rata de mortalitate în Iran e suspect de mare și că sigur mint iranienii în privința numărului de infectați.

N-au niciun motiv să mintă iranienii. Nu i-ar ajuta cu nimic minciuna.

Dar au un sistem de sănătate de tot căcatul pentru că li s-au impus embargouri peste embargouri din diverse motive.

Ori cu un sistem de sănătate subred populația e mult mai predispusă la boli cronice și evident rata de mortalitate e mult mai mare mai ales pentru că și speranța de viață în astfel de țări e mai mică decât în vest.

Faptul că COVID-19 o să afecteze peste 70% din populație e ceva cunoscut și asumat.

Faptul că 20-25% dintre noi (în cel mai rău caz) vom avea simptome și o să fim afectați în vreun fel e la fel de cunoscut și asumat.

Motivul pentru care se recomandă statul acasă și se anulează fel de fel de chestii e mai puțin cunoscut și aproape deloc asumat.

Treaba e foarte simplă.

Orice saturație a sistemului sanitar pune factorii decizionali în postura de mici dumnezei care trebuie să discrimineze și să decidă cine are prioritate și cine nu.

O făceau și acum, dar așa mai pe după ușă ca să nu-și dea prostimea seama.

Oricum, dacă trendul se menține și cazurile cresc exponențial se va ajunge acolo.

Și oameni care au cotizat toată viața lor bani grei or să fie trimiși la plimbare în timp ce paraziți care nu știu nici ce-i aia asigurare de sănătate pentru că sunt asistați social și n-o plătesc ci o primesc gratis și care au ficatul și plămânii praf de la alcool ieftin și țigări ordinare or să fie puși pe aparate ca să li se salveze viața pentru că sunt în clasa de risc.

Spania a avut primul mort de COVID-19 pe 15 februarie și a aflat despre el pe 5 martie, la aproape trei săptămâni după deces și la o lună după contagiere.

Câți dintre cei care au intrat în contact cu victima în tot acest timp și au propagat virusul prin toată țara au fost identificați și relaționați?

Probabil că în afară de personalul medical și familie nimeni altcineva și chiar și așa, cine dracu își mai amintește ce a făcut cu o lună în urmă și cu cine anume a intrat în contact.

De aici și creșterile spectaculoase de cazuri de la oră la oră.

Propagarea virusului a fost ca un foc mocnit timp de săptămâni întregi.

Purtători asimptomatici au transmis mai departe virusul până când acesta a ajuns la persoanele vulnerabile.

Guvernele n-au niciun plan concret.

Știu că așa s-a întâmplat și că nu există leac.

Orice vaccin care ar apărea pe piață mâine ar avea un efect tardiv și aproape inutil.

Iar toată treaba asta cu carantina e un fel de contingență.

Nu pentru a evita infectarea oamenilor pentru că infectarea e inevitabilă ci pentru a evita colapsul sistemului sanitar, colaps care ar scoate la iveală eșecul conceptului socialist.

Ăia care se bat cu pumnul în piept că banii plătiți pe sistemele de sănătate se cheltuiesc coerent ar trebui să recunoască faptul că mint cu nerușinare.

Ba mai mult, ar trebui să recunoscă și faptul că sistemul de sănătate publică discriminează la modul grosolan prioritizându-i pe ăia care nu sunt cu aproape nimic utili în societate și care duc un stil de viață discutabil în defavoarea celor care susțin practic sistemul ăsta și au de regulă grijă de sănătatea lor.

Toată egalitatea aia cu care-i manipulează stânga politică pe fraieri s-ar duce pe apa sâmbetei dacă s-ar ajunge în situația asta și eu sper să ajungem acolo fiindcă doar colapsul ne mai poate scăpa de molima asta ideologică.

Asta e un aspect.

Alt aspect e cel al naturii umane.

Pe de-o parte îi avem pe ăia care se tem cel mai mult de moarte.

Rugăciune, moaște, împărtășanie, tot tacâmul.

Ăștia îmi sunt simpatici pentru că erau cool încă dinainte să fie Olivia cool.

Merg practic pe același traseu rațional și exploateză relativitatea științifică și componenta psihosomatică pentru că habar n-au cum funcționează treaba asta și aleg calea explicația cea mai simplă.

Apoi sunt ăia care literalmente se cacă pe ei de frică.

Toți ăștia care au fugit de prin Italia sau de mai știu eu pe unde și au mințit la vamă crezând că astfel scapă de povară ne dovedește cam cât de egoiști, lași și inconștienți sunt oamenii de rând.

Întâi să lămurim de ce au fugit majoritatea.

Păi în primul rând pentru că erau pe acolo în alte scopuri.

Fie lucrau la negru, fie erau cu prostituția sau cu furtișaguri. Finețuri dinastea.

Să stea acolo în context de carantină, stare de urgență etc. însemna să dea buletinul și să vadă aia că sunt pe acolo cam ilegal.

Apoi pentru că fiind dinăștia clandestini nu aveau dreptul legal la niciun fel de acoperire medicală.

Nefiind asigurați acolo erau internați și tratați dacă se infectau nasol, dar conform protocoalelor trebuiau să plătească din propriul buzunar factura și dacă nu și-o plăteau li se trimitea acasă prin consulat ca să fie executați silit în țară.

Și mno’ nu e prea OK să-ți execute ăștia silit vila pe care ai făcut-o muncind clandestin în Italia drept recompensă pentru că te-au tratat în spitalele lor moderne și ai scăpat de Coronavirs.

Emigranții care sunt cu forme legale și care au ceva sigur nu fug așa care pe unde apucă doar doar scapă de responsabilitate.

Într-un fel de bine că s-a întâmplat treaba asta pentru că noi ăștialalți ne dăm seama cam ce procent de emigranți sunt lichele și câți sunt oameni la locul lor că prea s-au grăbit fanii ăstora de stânga să ne bage în aceiași oală.

O altă chestie mișto e că în felul ăsta am aflat și că UE e practic inexistentă.

Bătea COVID-19 la usă din ianuarie și UE nu a făcut nimic comun, nicio reuniune de urgență, niciun plan de contingență nimic.

Situația Italiei dovedește faptul că în uniunea asta e cam fiecare pentru el când vine vorba de nasoale.

De fapt la fel a fost și cu criza de acum 10 ani când atitudinea uniunii a fost: scapă cine poate

Fix așa e și acum.

E ca în Ferma Animalelor a lui Orwell.

Suntem egali cu toții, dar unii sunt mai egali decât ceilalți.

Socialismul în cea mai pură stare își arată din nou, dacă mai era nevoie, adevărata față.

Și dacă tot am adus UE în discuție, o altă chestie mișto e atitudinea față de săracii refugiați.

Socialismul aplică din nou dublul standard în funcție de context.

Până acum ordonau tuturor să deschidă granițele, să acorde azil și să dea bani și servicii gratis amărâților care fugeau de război.

Nu de puține ori ăia erau mai privilegiați decât noi ăștia membri UE.

Acum când COVID-19 face ravagii din toate punctele de vedere UE nu mai e fan refugiați nu mai dă ordine ca grupurile masive trimise de sultanul Erdogan să fie primite cu brațele deschise ci se bucură de faptul că Grecia a trimis armata la graniță ca să-i impiedice să intre.

Anul ăsta, invazia nu mai e de dorit pentru că s-a schimbat contextul nu mai sunt utili Europei nici din punct de vedere intelectual și nici pentru a compensa trendul negativ al natalității.

Nici de ăia care salvau traficau sărmani de pe bărcile aflate în derivă în Mediterana n-am mai auzit nimic.

De obicei în fiecare primăvară începea exodul.

Anul ăsta n-a mai început pentru că e brusc riscant pentru traficanți să-i salveze pe ăia din apele teritoriale ale Libiei.

Oricum, toată povestea asta cu COVID-19 în contextul actual nu e deloc înfricoșătoare.

Cu adevărat înfricoșător ar trebui să fie ceea ce urmează după ce virusul ăsta atinge apogeul de contagiere și la nivel mondial se atinge apogeul de izolare.

Datoriile publice ale țărilor se vor duplica, cel puțin, iar inflația în anumite zone o să atingă două cifre procentuale.

Guvernele vor minți cu nerușinare la fel de mult, săracii or să sărăcească și mai mult pentru că oricum nu s-au recuperat și n-or să se recupereze niciodată după criza de acum 12 ani, iar bogații probabli că or să fie și mai bogați pentru că vor face contrabandă și bișniță cu bunurile de mare necesitate.

Toată treaba asta se va extrapola la nivel de națiune și regiune pentru și cele mai afectate or să fie, bineînțeles țările și regiunile care depindeau majoritar de exporturi și care nu doar că nu produceau nimic, dar n-au nici infrastructură sau capacitate de producție de acum incolo.

La nivel mondial era oricum criză și în fiecare lună apărea pe undeva o mică criză sectorială.

Totuși, în ritmul ăsta, fără COVID-19 e foarte probabil ca economia să agonizeze încă 5 ani până ca lumea să-și dea seama ce se întâmplă de fapt și să se produca un colaps economic.

COVID-19 a accelerat procesul și colapsul economic a intrat în linie dreaptă.

In other news…