Despre bogatie si saracie

Screen Shot 2017-01-18 at 11.38.12

Hai sa vorbin putin despre bogatie si saracie pentru ca zilele trecute a rasuflat o stire care a fost prezentata prost si interpretata si mai prost.

Inainte de toate e musai sa plecam de la bun inceput de la premisa ca majoritatea oamenilor cred cu tarie faptul ca unii sunt saraci doar fiindca altii sunt bogati, numai ca ideea asta specifica oricarui comunist convins nu-i deloc adevarata.

Stirea asta spune faptul ca 8 oameni au o bogatie cumulata cat aproximativ jumatate din restul populatiei.

Acum aici se impun doua probleme pentru ca in randul bogatilor li se calculeaza intreg patrimoniul brut in timp ce in cazul saracilor se face o estimare in baza veniturilor.

Bogatii n-au miliarde cash in banca, dar au un patrimoniu constituit din actiuni pe la diverse companii, proprietati si evident ceva bani in banca. Totusi bogatia lor e virtuala si ipotetica din moment ce o criza intr-una din companiile respective poate sa-i saraceasca in cateva minute. Sunt multi bogatii care au cazut la un moment dat de sus si au redevenit „muritori”, insa nimeni nu pare sa vrea macar sa puna la socoteala lucrul asta.

Apoi saracii sunt saraci doar prin prisma veniturilor, nu prin prisma patrimoniului. Dincolo de asta saracia e un concept relativ fara sa aiba vreun criteriu definitoriu.

Ala cu ajutor social e sarac in raport cu cel care e angajat. Iar cel care e angajat cu minimul pe economie e sarac in raport cu cel care ia un salariu mediu si evident cel cu salariu mediu e sarac in raport cu oricine ia un salar mult mai mare decat el sau are venituri mai mari decat el.

In acelasi registru in tailandez e mai sarac decat un spaniol pentru ca salariul e de 10 ori mai mic chiar daca in Thailanda costul mancarii e si de 12 ori mai mic decat in Spania.

In lipsa unui criteriu care sa defineasca foarte concret conceptul de saracie si bogatie si raporturile dintre cele doua e cat se poate de absurd sa ne raportam la populatia lumii si la veniturile populatiei respective in felul in care incearca sa se raporteze cei care cauta o justificare pentru impunerea unui regim opresiv si discretionar care nu face decat sa incurajeze si sa tolereze lenea.

Revenind la bogatii respectivi, in lista mentionata se regasesc numele unor oameni a caror determinare si implicare au revolutionat oarecum lumea. Totusi atat media cat si oamenii de stanga se raporteaza la oamenii astia ca la cei mai mari banditi ai omenirii.

Dar sa-i enumeram pe cativa ca sa intelegem de ce bogatia lor e importanta:

  1. Bill Gates, fondatorul Microsoft si omul care a creat un sistem de operare utilizat la nivel mondial in toate sectoarele economiei. Sarim peste zecile de mii de angajati pe care ii are in prezent Microsoft si ne raportam doar la cei care lucreaza in companii adiacente sau pe cont propriu. Mai bine de jumatate din joburile din domeniul IT din ziua de azi se datoreaza lui Bill Gates si a ceea ce candva a decis sa riste si sa puna in practica;
  2. Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook si unul dintre putinii programatori care a reusit sa vina cu o idee geniala care a convins investitorii sa parieze pe reteaua lui sociala. Oricat de antipatic ar parea Zuckerberg sa nu uitam faptul ca o serie de aspecte relationate cu Facebook au pus umarul la crearea a ceea ce noi cunoastem acum drept web2.0. Si lucrul asta n-a atras dupa sine noi locuri de munca ci a incurajat cercetarea si evolutia accelerand procesul de progres tehnologic;
  3. Amancio Ortega, patronul grupului Zara. Putini stiu ca Amancio Ortega inca lucreaza cot la cot cu proprii angajati asa cum a facut din prima zi cand era doar un croitor oarecare. Ba mai mult e omul care a facut luxul accesibil si „muritorilor”. Sunt sigur ca unii pot doar sa-l critice bazandu-se pe faptul ca isi produce hainele in Bangladesh, Turcia sau Romania printre altele. Totusi ar trebui sa luam in calcul doua aspecte in cazul sau si a altora ca el. In primul rand omul a ales sa produca in tari in care costurile sunt mai mici pentru simplul fapt ca in tara sa fiscalitatea excesiva nu face decat ca ceea ce produce el sa fie accesibil milionarilor. Apoi apropo de conditiile precare de munca din tarile in care Amancio Ortega produce e musai sa tinem cont de faptul ca tot ce tine de siguranta muncii si de veniturile minime in tarile respective, e responsabilitatea directa a guvernelor din tarile respective. Astea fiind zise cred ca-i prudent sa concluzionam faptul ca Amancio Ortega n-a deschis fabrici ca sa ucida oameni sau sa-i tina saraci. Ba mai mult prin ceea ce face Amancio Ortega creaza locuri de munca in tarile unde acestea sunt un lux.
  4. Jeff Bezos, fundatorul Amazon si omul care a reusit sa revolutioneze modul in care cumparam online. Daca e sa facem abstractie ca si in cazul Microsoft de locurile de munca pe care Amazon le-a creat direct si sa ne raportam doar la locurile de munca ce au legatura cu logistica si transporturile putem concluziona faptul ca lui Jeff Bezos i se datoreaza in mare parte tot progresul realizat de companiile de logistica in ultimul deceniu. Am sa fac o mica paranteza pe subiect pentru a mentiona faptul ca in Spania posta a mers mai tot anul 2016 pe pierdere si a reusit ca in lunile noiembrie si decembrie sa treaca pe profit. Ori asta se datoreaza in mare parte si Amazonului pentru ca majoritatea comenzilor mici sunt trimise prin posta si posta reuseste mai nou performanta sa le livreze in mai putin de 24 de ore pe cele trimise din hubul central de la Madrid, chiar si aici pe insula.

Nu i-am ales in mod intamplator pe cei patru ci i-am ales fiindca stiu mai bine ce realizari se leaga de numele lor. Ca ei mai sunt si altii, ceva mai saraci, dar tot la fel de benefici pentru omenire.

Am sa incerc sa inchei ideea asta pe subiect, dar vreau s-o fac punctand inca o serie de aspecte:

  • Daca e sa ne raportam la venituri nete atunci oricine ia un salar net de peste $2200 pe luna e mai bogat decat jumatate din populatia globului (via Vali);
  • Cand se vorbeste de jumatatea saraca a populatiei nu se mentioneaza provenienta populatiei respective, veniturile raportate la nivelul de trai precum si raporturile dintre saracie si bogatie in tarile unde saracia e mai mare. De altfel nu se iau in calcul nici macar regimurile politice care predomina in tarile respective, fapt ce ne-ar ajuta de altfel sa concluzionam mai bine pe subiect;
  • Majoritatea dintre noi se raporteaza la bogatie in functie de ce aspiratii si nevoi are. E suficient sa cititi ce comenteaza lumea pe aici ca sa intelegeti despre ce-i vorba;
  • Nimeni n-are curajul sa raporteze saracia la nivelul de educatie si experienta sau la gradul de calificare profesionala, asta desi dupa regimurile politice, aspectele astea sunt cele mai importante pentru a concluziona pe subiect;
  • Saracia e intretinuta de fiscalitate disproportionata si excesiva pentru ca oriunde fiscalitatea e mare si saracia e mare. Orice masura fiscala menita sa aplice metoda Robin Hood pe bogati nu face decat sa cauzeze decadenta clasei de mijloc pentru ca in fond bogatii sunt cei care intretin in definitiv clasa de mijloc si cand le bagi lor mana in buzunar nu faci decat sa bagi mana in buzunarul clasei de mijloc;
  • Daca iei un salariu minim in Romania esti automat mai bogat decat 24,52% din populatia globului (raportandu-ne strict la venitul net). Nu-i asa ca suna cam intrigant daca e sa ne raportam la ceea ce incearca sa sugereze unii cand vorbesc de aia 3,6 miliarde de saraci? Puteti afla si voi cat de bogati sunteti;

ACTUALIZARE: El Mundo Today (echivalentul TNR in Spania) a publicat azi o „stire” in care spune ca 3 cei mai grasi oameni din Spania au aceeasi cantitate de grasime in corp precum 30% cei mai slabi, anticipand parca ironia si absurditatea creata de raportul despre care va spuneam in acest articol.