Cum se spala un cacat

Stiu ca limbajul folosit in anumite postari poate ofensa vizual si intelectual anumiti cititori, insa cuvintele pana la urma au fost adaugate de academicieni in vocabularul comun al limbii romane pentru a se folosi ca atare in functie de context si din moment ce contextul o cere am sa ma folosesc de cuvintele potrivite.

In Romania exista mai multe tipuri de cacati si am sa incerc sa le enumar pe toate mai jos:

Cacatul infractor plin de bani: Un exemplu clar in Romania este Gigi Becali care a tras diverse tepe unor tarani la inceputul anilor ‘90, s-a imbogatit rapid si si-a continuat activitatea infractionala pentru a-si creste sau mentine averea. Cum ulciorul nu merge de multe ori la apa incet si sigur au aparut si suspiciunile si odata cu ele informatii privind modul in care un astfel de cacat s-a ajuns. Astfel cand isi da cacatul seama ca e groasa si ca orice informatie ii poate dauna imaginii se apuca si cumpara jurnalisti si face cate o fapta buna despre care sa scrie jurnalistii pentru a deturna atentia de la informatiile negative.

Avem si la Sibiu un exemplu de astfel de cacat despre care Tribuna nu s-a sinchisit sa scrie nimic cat a fost in parnaie, desi se intituleaza “COTIDIAN INDEPENDENT” (da cu majuscue ca asa le scrie sub Iogo si da e vorba despre dragul lor patron Ilie Carabulea).

Cacatul pupincurist politic: Tipul asta de cacat nu are nevoie de nici o introducere fiindca exemplul se rezuma la un singur nume Victor Ponta. Ca orice lichea pupincurista odata ajuns in functie (in cazul nostru cea de prim ministru al Romaniei) incearca sa-si arate coltii “dusmanilor” si sa le “demonstreze” ca a ajuns acolo pe curul lui si ca nu e de fapt marioneta nimanui. Cum astfel de manifestari supara atat pe cei pupati in cur cat si pe “dusmanii” sai si astfel incet si sigur apar informatii cu privire la trecutul acestuia, informatii care nu doar ii aduc o imagine negativa in fata opiniei publice, dar ii si strica imaginea in fata sustinatorilor care incet si sigur incep sa-l contrarieze. Pentru a-si spala imaginea in fata majoritatii un astfel de cacat incearca sa-si asocieze imaginea cu persoane gen Raed Arafat, Klaus Johannis sau mai nou Ghita Ciobanul, oameni care au un target de simpatie mare in randurile opiniei publice.

Cacatul cu functie local: Probabil cel mai cunoscut dintre cacati e cacatul cu functie local. Acesta ajunge printr-o insiruire de imprejurari aleatorii sa ocupe o functie prin care incepe sa abuzeze constant cu scopul final de a-si atinge interese proprii de cele mai multe ori legate de obtinerea unor “foloase necuvenite”. In astfel de situatii sunt diversi primari sau consilieri locali, dar si majoritatea celor cu functii de conducere in diverse institutii. Doua exemple elocvente in acest sens care-mi vin in minte sunt fostul rector al ULBS Oprean si actualul deputat PSD al colegiului 5 (fost primar de Avrig) Fraticiu despre care scriu destule colegii de pe avrig.eu.

Cum tipul asta de cacat nu are nici puterea financiara si nici influenta politica a celorlalti doi cacati pentru a-si imbunatati imaginea apeleaza la “agentii” de media care creeaza diverse spamsiteuri unde re-publica doar articolele pozitive aparute in presa despre acestia sau scriu de la zero articole pozitive despre acestia. Exemplul lui Oprean si cel al lui Fraticiu.

Din fericire pentru noi cei multi in urma cu un an Google isi imbunatatea algoritmul de cautare prin update-ul numit generic Penguin care urma sa combata astfel de spamsiteuri si sa le faca sa dispara din prima pagina ale rezultatelor de cautare lasand in schimb articolele concrete si obiective. Sunt curios ce metode de a-si spala imaginea vor mai utiliza acum astfel de cacati de acum incolo cand nici macar internetul nu-I mai ajuta asa mult.

cum se spala un cacat