Cuprins
Introducere
Probabil c-ați remarcat faptul că de-a lungul timpului, în ultima jumătate de an m-am apucat să fac schimbări pe aici, unele de-a dreptul radicale.
Așa că o să profit de timpul pe care-l am la dispoziție ca să lămuresc și de ce am făcut respectivele modificări și mai ales ce alte modificări mai urmează aici pe blog.
Prin vară mi-a venit ideea să fac schimbări majore pe blog. A fost o vară frumoasă și am avut suficient de mult timp liber încât să mă gândesc la ce modificări urmează să fac pe aici.
N-am putut să le pun în aplicare pentru că spre toamnă treaba s-a cam aglomerat și mi-a crescut volumul de muncă. Era de așteptat să se aglomereze în perioada respectivă. De aproape 8 ani e fix la fel.
Totuși, anul ăsta ceva a fost puțin mai diferit pentru că munca s-a diversificat în raport cu anii trecuți.
Am avut ocazia să particip la două proiecte și le-am dus la bun sfărșit în raport cu cerințele și așteptările clienților chiar dacă n-am avut parte de deadline-uri suficient de flexibile cum imi convine de regulă mie.
În contextul dat blogul ăsta a trecut pe plan secundar, iar modificările și articolele de pe aici au apărut abia atunci când a fost oportun pentru că în pofida volumului mai mare de muncă n-am vrut să-mi neglijez timpul liber.
Sub nicio formă nu-mi neglijez timpul liber (puțin) pe care-l am.
Pe măsură ce se apropiau sărbătorile treaba a cam luat-o razna pentru că a intervenit și ceva birocrație, iar la unul dintre proiectele la care lucrez (altul decât cele două amintite mai sus) treburile au luat-o razna, la propriu.
Ori eu aveam, măcar parțial soluția la problemele respective. Numai că soluția asta presupunea un volum colosal de muncă și implica resurse pentru cel puțin două luni.
Și… dacă nu era suficient, serverul pe care se află blogul începuse să aibă o rată mare de I/O ceea ce cauza oareșce latență peste tot.
Cum odată ce am împlinit 30 de ani am învățat că cel mai important lucru în viață, mai ales după ce treci de o anumită vârstă e să-ți stabilești clar prioritățile și să pui pe primul loc doar lucruri care contează cu adevărat, am prioritizat pe server VM-urile care trebuiau să mearga ca unse și le-am degradat pe cele care nu prea aveau mare importanță, gen cel pe care se află și blogul ăsta.
Din când în când latența devenea severă, iar blogul putea să fie pentru câteva minute indisponibil. Știam care-i problema, știam care-i soluția, dar pentru a o rezolva era nevoie de timp și de voință.
N-am avut nici timp și nici voință pentru că blogul ăsta nu e nici cel mai citit din România, nici măcar în top 100 sau 1000 nu e și nu are vreun scop comercial.
Pentru mine scrisul e terapie, ca și munca de altfel. Nu scriu articole pentru bani, cel puțin nu aici pe blog, iar puținele link-uri de afiliat și bannerele sunt aici pentru a ajuta cu cheltuielile ocazionate de găzduire și reînnoirea domeniului.
Evident, dacă blogul ăsta producea un venit lunar constant aveam tot interesul să-i aloc mult mai multe resurse…
Ce și de ce s-a schimbat?
Mai puține articole
În perioada în care blogul a avut probleme de latență și accesibilitate am evitat să public articole și chiar am scris la un moment dat că n-o să mai public articole până la finalul lui 2018.
Era lesne de înțeles că nu prea merita să public articole dacă acestea nu puteau să fie citite în condiții optime așa că tot ce am scris a fost sub forma de ciorne pe care o să le public în zilele ce urmează.
Fără comentarii de acum încolo
În perioada asta de timp am renunțat și la comentarii din mai multe motive. Primul e că formularul în sine genera un volum mare de solicitări cu comentarii spam. Aveam plugin-uri care blochează spam-ul instalate, activate și configurate corect, aveam și alt nivel de protecție în configurația serverului web, dar totuși erau comentarii care mai treceau de filtre.
Nimic nu funcționează cu o acuratețe de 100% în contextul dat.
Apoi mai era problema spamului soft, știți voi, acel spam unde un blogger sau altul comentează pe baza titlului, fără să citească articolul doar ca să-și lase link pe un blog cu PA/DA mai mare.
Oarecum am încercat și eu treaba asta un timp, deși eu citeam măcar parțial articolul respectiv și încercam să comentez la subiect.
Pe urmă mi-am dat seama că de cele mai multe ori e o pierdere de timp și am început să renunț.
Un comentariu pe alt blog nu aduce nicio valoare în plus, nici 100 și nici 1000 de comentarii. Aduce cel mult un cititor rătăcit și cam atât. Oricum cititorul ăla de cele mai multe ori părăsește pagina fără să zăbovească prea mult pentru c-a intrat doar din curiozitate.
Era o adevărată dezamăgire să intru pe blog, să văd ca am un comentariu sau două și să mă trezesc la un articol pe care chiar l-am muncit (precum ăsta) cu un comentariu cretin.
O altă problemă a sistemului de comentariu era lipsa de congruență a unui comentariu bine documentat în raport cu subiectul. De fiecare dată când scriu un articol îmi exprim o viziune asupra unui subiect. Nu susțin niciodată că dețin adevărul absolut, iar opinia pe care mi-o formez e rezultatul unei documentări prealabile și nu a unor presupuneri.
Așa se face că adeseori mă trezeam la articole cu niște comentarii care-mi combăteau ideile într-un mod care făcea referire la niște argumente viciate sau cu care eu nu eram de acord din diverse motive.
Ori treaba asta ducea discuția spre o dezbatere fără finalitate din care mă retrăgeam de îndată ce mă plictisea subiectul. Aici pe blog nu mi-am asumat niciodată rolul de formator de opinie și n-am vrut să schimb opinia nimănui ci doar s-o spun pe a mea… chiar dacă, poate, era greșită.
Apoi, 90% din blogurile care s-au lăsat drept link nu mai există sau sunt abandonate și nu aduceau nicio valoare aici pe site ci dimpotrivă, link-urile invalide mai mult încurcau.
Majoritatea se apucă să scrie pe bloguri mânați de mirajul banilor și a faimei. Probabil că toți își spun că dacă Zoso poate atunci pot și ei. Numai că ulterior își dau seama că treaba asta nu e tocmai așa de ușoară și implică destul de multă muncă, iar oamenii de regulă fug de muncă.
De fapt, link-urile respective nu încurcau ci umpleau degeaba baza de date care ajunsese să utilizeze mult mai multe resurse pentru gestionarea și procesarea comentariilor decât pentru postări. Evident, ăsta pentru mine era un inconvenient.
Link-urile din subsol
De ieri au dispărut și link-urile din subsol, iar lucrul ăsta s-a întâmplat din mai multe motive.
Primul e că nu prea erau folosite și, la fel ca și sistemul de comentarii, utilizau resurse aiurea.
Al doilea motiv are de-a face cu idioții pe care-i atrăgea unele link-uri de pe acolo. Am scris… nu mai intru în detaliu.
Ultimul motiv are de-a face exclusiv cu blogroll-ul din cauza căruia am primit adeseori întrebarea de ce-l țin pe X acolo pentru că nu merită sau nu scrie calitativ sau de ce nu mă bagi și pe mine sau mai știu eu ce altă întrebare similară.
Nu simt nevoia sau obligația să mă justific față de nimeni pentru alegerile făcute acolo la blogroll așa că mai bine evit întrebările astea inutile.
Uneori link-ul de la blogroll a fost reciproc, alteori nu, iar cei care mă aveți la blogroll doar pentru că a fost reciproc puteți să mă ștergeți pentru că nu mă supar din cauza asta. Dacă am ales să vă țin în feed atunci o să vă citesc în continuare indiferent dacă mă aveți la blogroll sau nu.
Ba mai mult, dacă vă citesc și scrieți bine atunci o să vă dau link când consider de cuviință și sunt sigur că și voi veți face la fel.
Prin decembrie am scos conținutul din subsol doar de pe articole, dar nu m-a convins nici pe prima pagină așa că am decis să-l scot de tot și așa o să rămână.
Toți profesioniștii pe care-i cunosc folosesc un sistem minimalist fără prea multe elemente.
Ce-o să urmeze?
Mai puține articole
Am alte proiecte în derulare și am fost rugat să mă implic în alte două proiecte externe. Am acceptat din diverse motive și asta înseamnă că o să am mai puțin timp la dispoziție în orarul de muncă și n-o să prea pot scrie articole.
Voi continua să aștern gânduri în ciorne, dar va dura ceva mai mult până o să finalizez articolele și-o să mă decid să le public.
Fără cugetări matinale
M-am decis să renunț la cugetările matinale. E drept că stârneau interes, dar adeseori erau mai greu de făcut decât un articol pe un subiect anume. Am continuat și voi continua să public tot ceea ce-mi trece prin cap sub forma de micro-blogging aici.
Așa că nu e totul pierdut. O să regăsiți linkuri, comentarii scurte și poze mai mult sau mai puțin deocheate acolo. E mult mai rapid și mai ușor.
Modificări grafice
Mi-am exprimat anterior dorința de a face fundalul negru și scrisul alb și de a schimba logo-ul. N-am renunțat la idee și am s-o implementez de îndată ce-mi permite timpul și o să clarific ultimul aspect tehnic în acest sens.
Încheiere
În linii mari s-au rezolvat problemele asociate cu latența. Mi-am făcut timp și le-am rezolvat pentru că voiam să încep să mai public din articolele scrise între timp.
Oricum, latența asta i-a deranjat, aparent, mai mult pe alții decât pe mine din moment ce unul speriat că-i stric SEO cu latența mea mi-a scris de vreo 3-4 ori să-mi spună ori că nu-mi merge blogul ori că merge nașpa.
Odată când făceam niște upgrade-uri la server și a fost site-ul jos pentru scurt timp mi-a scris chiar inainte să-mi vina SMS cu alerta de la Hetrixtools, iar ultima dată mi-a scris acum câteva nopți pe la 3.
Am văzut când m-am trezit și l-am rugat să șteargă toate linkurile mele de la el dacă-l încurcă atât de tare treaba asta pentru că, evident, eu la 3 noaptea dorm pentru că la 6 încep munca și nu stau să păzesc blogul ca să mă asigur că la ora la care-și face backup nu face latență suficient de mare încăt să-i strice altuia te miri ce planuri.
Nu pentru asta țin blogul sus.
Așa că dacă vreodată nu-l puteți accesa sau merge greu din oareșce motiv nu vă grăbiți să-mi dați de știre. Cel mai probabil știu care-i motivul și care e posibila soluție și fie lucrez la ea fie o s-o fac când îmi va permite timpul.
Aici pe blog scriu în primul rând pentru mine și abia apoi pentru voi, iar dacă voi aveți interesul să citiți ce scriu pe aici o să reveniți.
În schimb, dacă obișnuiați să intrați pe aici doar ca să lăsați un link atunci aș putea să spun c-am cam scăpat de voi…