Câteva idei despre panică, isterie și idioțenie

LifetimeStock-260459-L

Mă fascinează cantitatea imensă de paranoia, panică și idioțenie ce înconjoară toată treaba asta cu Coronavirusul.

Ca de obicei avem de toate.

Și experți fără studii sau vreo minimă experiență, și teorii ale conspirației și fake-news.

Nu vreau să discut nimic pe subiect fără să aibă o minimă acoperire așa că n-am să dezbat niște idei pe care nu le stăpânesc, dar am să încerc să punctez niște idei simple și la mintea cocoșului.

În primul rând să începem cu niște cifre pentru că cifrele sunt cele mai relevante.

În fiecare an are loc o epidemie de gripă la nivel mondial.

În fiecare an sunt vaccinați împotriva gripei toți ăia considerați vulnerabili gen bătrănii și funcționarii care iau contact cu publicul.

În iarna dintre 2017 și 2018 în timpul epidemiei de gripă au fost confirmate 800 mii de cazuri de infectați doar în Spania.

Dintre ăștia vreo 52 mii au trebuit internați în spital și 15 mii au murit.

Cifra de infectați reflectă, desigur, doar formele severe în urma cărora s-a ajuns la doctor nu și forme ușoare care au trecut de la sine cu ajutorul sistemului imunitar.

Raportat la populația Spaniei vorbim de o rată de contagiere de 2%.

Situația asta se repetă în fiecare an și produce fără dubii o contagiere transfrontalieră fiindcă nu cred să existe țară fără cazuri de gripă la nivel mondial.

Acum dacă e să ne raportăm la cifrele vehiculate pentru Coronavirus și să le coroborăm cu rata de infecție și mortalitate a gripei banale constatăm că nu sunt diferențe enorme.

Și atunci de unde vine panica?

Păi panica vine de la faptul că există extrem de multă incertitudine în ceea ce privește sursa, iar faptul că nu avem niciun fel de vaccin sau antidot amplifică oarecum paranoia.

Sunt șanse mari ca inclusiv cu un vaccin viabil să nu scadă deloc rata de mortalitate pentru că în definitiv vorbim de puțină selecție naturală.

Only the strong survive.

Mult mai interesant e că panica nu prea există la nivel social ci mai degrabă la nivel economic.

De ce se întâmplă treaba asta?

Ei bine țările vestice au ajuns să depindă de China pentru orice căcat.

China e linia de fabricație a lumii pentru că e comunismul ăla utopic unde 98% din populație sunt sclavi și produc masiv pentru export ca să aibă din ce să se lăfăie restul de 2% de privilegiați.

Dacă Ceaușescu nu era atât de cretin și căuta prieteni și piață de desfacere în vest în loc să caute la sărăcia de arabi și africani e foarte posibil ca România să fi rămas în continuare comunistă producând masiv și ieftin pentru restul Europei.

De asta li se și rupe pula ăstora din vest de ce fac ăia pe acolo cu Hong Kong pentru că vestul profită la maxim de pe urma sclaviei comuniste.

Revenind la Coronavirus.

Orice rezultat pozitiv amplifică panica și nu fiindcă or să moară 2 oameni din 100 ci fiindcă din cauza carantinei se paralizează orice activitate.

Ori când nu-ți mai vin chestii ieftine din China pentru că nu mai are cine să le încarce pe vapor e cam greu să vinzi chestii sau să asamblezi chestii.

Treaba asta strică diverse previziuni de profit pentru că implică o paralizare temporară a activității și cum trăim deja de cel puțin jumatate de an într-o criză mascată de tiparnița de bani o inflație de cel puțin două cifre procentuale e foarte posibilă.

Ah! și că tot am ajuns la tema inflației pentru că tot citisem niște chestii pe la câțiva savanți cu blog care se căcau pe ei de râs de românii care au golit magazinele de ulei, făină și zahăr, dar au lăsat neatinse pasta de dinți și hârtia igienică e musai să lămuresc o chestie.

Savanții ăștia au presupus că românii sunt proști pentru că în loc să-și ia conserve cu foie gras, sau mai știu eu ce căcat mănâncă hipsterii ăștia, s-au grăbit să-și ia ingrediente pentru gătit.

Știu, în lumea pișcotarilor gătitul e ceva absurd pentru că ei sunt obișnuiți să mănânce de la Mec sau de la bufetul vreunui eveniment unde au fost invitați pe bază de pișcotăreală.

Mă rog, excepție fac cazurile în care iau odată pe lună un brunch hipsteresc ca să aibă cu ce să se laude pe Instagram și Facebook.

Dar divaghez.

Ideea e că un savant dinăsta spunea că românii e proști domne’ că ei și-a luat ulei și făină, dar să vezi că daca vine virusul se ia apa și curentul și nu mai ai cu ce să gătești, gen ce căcat face ăștia cu atâta ulei și făină într-un astfel de caz.

Evident raționamentul respectivului era confirmat de faptul că în baza unei aserțiuni logice, dacă eu iau Coronavirus atunci și ăla de la centrala de apă și electricitate o să ia virus.

Seems legit.

Doar că nu, e un raționament la fel de idiot ca și ăla care l-a enunțat și-am să explic pe puncte că-i mai ușor:

  • rata de propagare și infecție nu e așa de mare încât să tragă pe tușă peste 50% din populație, darămite peste 75% din populație;
  • într-un astfel de context e aproape imposibil ca utilități de bază precum apa și curentul să fie întrerupte;
  • nu s-a întâmplat așa ceva nici măcar în zonele aflate în carantină, nici în China unde situația a fost extremă și severă, darămite pe la noi;
  • umanitatea s-a dezvoltat tehnologic atât de mult încât 99% dintre sistemele de furnizare de energie electrică și apă curentă sunt autonome, iar rolul uman ține doar de monitorizare și intervenție în caz de avarii;
  • oamenii care au cumpărat alimente neperisabile ținut cont de situația actuală din teren. Peste tot unde s-a impus carantină aprovizionarea cu orice fel de alimente a devenit aproape imposibilă. Carantina ține două săptămâni și aproape nimeni nu are capacitatea și nu-și permite să stocheze carne și alte produse în frigider cât pentru trei săptămâni.
  • chiar dacă se găsesc alimente în zonele aflate în carantină acestea sunt extrem de scumpe fiindcă cei care le au și le distribuie fac speculă ca pe vremea comunismului;
  • prețul unui produs e direct proporțional cu dificultatea de a obține acel produs așa că amenințarea inflaționistă e reală;
  • chiar dacă mâine s-ar opri definitiv expansiunea virusului, repercusiunile economice nu mai pot să fie oprite pentru că linia de producție a lumii s-a oprit deja, chiar dacă și temporar;
  • toată treaba asta o să aiba un ecou în economie indiferent de țară și nivel, iar făina și uleiul pe care l-au cumpârat bătrânii s-ar putea să coste dublu peste două sau trei luni;
  • pe la spanioli e o vorbă care zice că diavolul nu știe atât de multe pentru că e diavol ci fiindcă e bătrân. Ori bătrânii care goleau supermarket au trăit nițel în comunism și apoi în capitalismul sălbatic al anilor ’90 și tind să cred că nu vor să aibă parte de niciun deja-vu;

Același individ se întreba ce căcat fac românii cu atâta zahăr pentru că și zahărul s-a cumpărat în cantități industriale.

Ei bine, dacă nu l-ar bate logica prea tare ar înțelege că zahărul e înger și demon în același timp.

E nociv pentru că provoacă diabet, alimentează cancerul și alte alea, dar e o sursă de energie indispensabilă pentru corpul uman.

Un alt hipster, nu mai țin minte dacă era același, recomanda batoanele energetice, de parcă alea nu conțin tot zahăr și de parcă omul de rând își permite astfel de aroganțe.

Într-un caz extrem o persoană ar putea să supraviețuiască minim o săptămână doar cu vitamine efervescente, zahăr și apă fără să-și distrugă prea tare masa musculară pentru că i-ar da corpului fix ceea ce cere ca să poată să lupte în continuare.

Doar că astea sunt detalii pe care nu le înțelege orice papagal cu tastatură și blugi cu glezne la vedere.

Cred că e mult mai periculoasă criza economică pe care o produce toată situația asta decât amenințarea virală.