Când Internetul are amnezie

Screenshot-2021-10-07-at-09.05.51

În urmă cu ani buni începusem să salvez postări pe diverse rețele sociale mai ales pentru că Facebook are o astfel de funcționalitate, Linkedin la fel și evident noul Reddit.

Cum vedeam ceva interesant postat de cineva sau vreo memă ce îmi plăcea cum o salvam.

Așa se face că am acumulat sute de link-uri pe care nu le-am deschis niciodatăm, iar din câte am reușit să-mi dau seama povestea asta cu salvatul de link-uri a început prin 2013-2014, adică acum vreo 9 ani.

Spre deosebire de majoritatea dintre voi nu prea aveam mizerii în feed deoarece dădeam unfollow ălora care postau chestii nocive, tâmpite sau de-a dreptul absurde.

Așa se face că volumul de postări calitative e mult mai mare decât de obicei și astfel există motive în plus să salvez acele postări pe care n-am timp sau chef să le citesc.

Numai că de multe ori Internetul are amnezie, fie deoarece site-ul respectiv s-a închis, fie pentru că autorul a fost convins de cineva să șteargă postarea respectivă.

Ochiometric vorbind, din zece link-uri salvate vreo patru nu mai funcționează, iar din astea patru două-trei se pot recupera cu Web Archive, în timp ce măcar una, adică vreo 10%, s-a pierdut pe vecie.

Cel mai mare carnagiu e pe bloguri, mai ales pe astea românești unde lumea spera să facă bani din scris la fel cum speră acum să facă bani din investiții în criptomonede, iar vestea proastă e că dacă nu le-a mers specula cu literatura digitală n-o să le meargă nici aia cu monede și valori digitale.

Acuma problema cea mai mare a fost că mi-a luat ceva vreme până să-mi dau seama că multe din link-urile pe care le-am salvat sunt efimere, vreo cinci ani am tot salvat în neștire și deși mai citeam din ele nu îmi dădeam seama câte se pierd de fapt.

Așa că după o vreme de documentare am dat un deploy la ArchiveBox și salvez totul acolo ca să fie bine și să nu fie rău cum zicea un mare clasic în viață.

Nu de alta, dar am mai pățit și să văd în feed un articol care să dispară la câteva ore după ce a fost publicat fiindcă autorul a primit te miri ce telefon: