București? Care București?!

“Vreau să mă duc şi la Bucureşti, dar nu știu unde e Bucureștiu… nu ştiu unde e…”, asta declara zilele trecute jurnaliștilor o bătrână de 82 ani ce deține tristul record de pensionara cu cel mai mic venit: 1 LEU. M-a impresionat povestea ei și mi-am adus aminte când făceam statistici pentru un proiect de asistență socială. Calculam medii ale pensiilor din județul Sibiu la nivelul anului 2004. Aveam acces la baza de date a Casei de Pensii Sibiu și a fost șocat să văd ce pensii de mizerie primesc majoritatea bătrânilor, mai ales cei pensionați din agricultură. Dar nu despre asta vreau să scriu astăzi, ci despre București. Ceea ce spune bătrâna, care a trăit o viață în nordul Moldovei fără să vadă capitala…. este ceea ce m-a pus pe gânduri. Oare nu putem trăi fără București?! Uite că se poate.

Normal că pentru asta Bucureștiul ne va răsplăti cu un leu lunar, dar putem trăi o viață fără București și tot ceea e reprezintă acest oraș. Amicii știu că evit Bucureștiul, ca pe Dracul, dar munca m-a dus acolo de mai multe ori. Nu am prea multe cu oamenii de acolo, blocați în propria rutină și centrați pe propriul ego, ci pe ceea ce reprezintă acest  oraș în conștiința colectivă a locuitorilor săi și nu numai. Un oraș ȘEF, care se comportă ca ȘEF cu restul țării. Acolo sunt toate ministerele, acolo sunt cei ce decid soarta tuturor banilor, acolo este cuțitul, căci pâinea este toată țara…

10
Lasă un răspuns

8 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
newest oldest most voted
Ad

esti frustrat rau

@ad frustrat e ala care te-a pus papagal pe aici. Calin a relatat o realitate cruda pe care tovarasul din fruntea tarii o ignora impreuna cu aplaudacii lui

Mihai

Da, se poate. Si o spun din proprie experienta. Traiesc aici de ceva timp si crede-ma ca am ajuns sa pretuiesc fiecare moment in Sibiu.. nu as da Sibiul nici pentru 10 orase ca Bucurestiul (sau ma rog, probabil cu atat mai putin). Intrebarea corecta ar trebui sa fie “Oare putem trai cu Bucuresti in tara asta?” .. Fara sa ezit, as raspunde “Nu”!

Georgiana Paun

Nu imi plac generalizariile si nu spun asta doar pentru faptul ca sunt din Bucuresti. nu imi plac generalizarile “astia din Bucuresti/Bucale sau ce alte denumiri mai are acest oras sunt de c…..Asa cum in Bucuresti exista oameni blocati in rutina, centrati pe egoul debordant de diverse ‘arome’, aceasi tipologie poate fi intalnita si in timisoara si in sibiu si in cluj, iasi, etc. Aceasta nu inseamna ca toti bucurestenii sunt la fel, ca toti sibienii sunt la fel, etc. Cand te-am cunoscut Calin nu erai atat de extremist in afirmatii. Realitatea socio-economica priveste intreaga tara, nu doar sibiul sau… Read more »

@Mihai e doar o chestiune de timp pana dispare. Odata cu demersurile pentru scut, vecinii nostrii de la marea moarta si din golf vor sterge bucurestiul de pe harta

Georgiana Paun

Acum dupa acest comentariu, este clar ceea ce doreai sa spui in articolasul tau, deoarece foarte multe elemente lipseau. Pt tine ca si pentru multi altii Bucurestiul poate avea doar doar o singura conotatie, si anume cea a monopolului socio-economic sau a descentralizarii fara fond daca doresti. Pentru altii, bucuresteni ori ba, bucurestiul nu se limiteaza doar la o singura valenta, prezentand si alte conotatii. De aici neintelegere mesajului articolului tau si de aceea am zis ca nu se poate pune semnul egal intre bucuresti si o clasa politica incompetenta. Nu sunt sinonime.

Horatiu

In europa sa inteleg ca este diferit?! 🙂 Slabe sanse!

Bogdan

Eu unul plec din Bucuresti, dupa 35 de ani. Culmea, aleg Sibiul si nu vreun alt oras in lumea larga. Generalizarile, insa, ne fac rau. In Bucuresti ceva peste jumatate din locuitori nu au nimic in comnun cu Bucurestiul si nici macar cu normele convietuirii intr-un spatiu urban. Parte din asa-zisii bucuresteni sunt tarani scapatati veniti sa se pricopseaca la oras, in Capitala.