Ați auzit de ASMR?

Screen-Shot-2018-07-26-at-06.03.16

Probabil că n-ați auzit de așa ceva pentru că nici eu n-am auzit până săptămâna trecută așa că o să încerc să vă explic ce înseamnă ASMR.

Conform Wikipedia, ASMR vine de la Autonomous Sensory Meridian Response și reprezintă o formă de excitare a corpului cu ajutorul unor sunete și/sau efecte vizuale.

La început am crezut că totul e doar o șarlatanie pseudo-științifică, dar după ce am investigat puțin mi-am dat seama că am experimentat și eu ASMR în trecut de câteva ori fără să știu exact ce e.

Desigur, există și multe cazuri unde diverse persoane susțin că practică ASMR-ul fără ca, aparent, să aibă habar despre ce e vorba.

Și totuși ce înseamnă ASMR-ul?

Ei bine, ASMR-ul e o senzație plăcută ce apare ca rezultat al stimulării acustice (și, uneori, vizuale) prin sunete de joasă intensitate sau șoapte cu ajutorul unor microfoane binaurale care pot să genereze sunet 3D.

E vorba de o serie de fiori plăcuți care pornesc de la ceafă, din imediata vecinătate a urechilor și coboară pe spate și pe umeri.

Nivelul de intensitate și plăcere depinde foarte mult de calitatea și intensitatea sunetelor, precum și de capacitatea de excitare a fiecărui individ.

Aparent ASMR-ul se folosește și ca o terapie eficientă pentru insomnie, iar mulți susțin că funcționeză, iar eu tind să-i cred pentru că de regulă și în cazul bebelușilor funcționează anumite cântecele.

Cum puteți experimenta și voi ASMR?

După cum spuneam, eu am experimentat de câteva ori fără să-mi dau seama, ascultând o serie de melodii sau coloane sonore din filme, dar aparent ASMR-ul a devenit o adevărată industrie online, iar site-urile de video gen YouTube sunt pline de personaje care aparent fac ASMR.

Spun aparent pentru că dintre toți cei pe care i-am ascultat pe Youtube, doar Valerya (și doar anumite clipuri ale sale) a reușit să-mi provoace senzația oferită de ASMR:

După cum veți remarca, foarte puțini din cei care susțin că practică ASMR pe Youtube folosesc microfoane profesionale, binaurale, și rareori folosesc microfoane binaurale, iar majoritatea, cei care cred că pot să facă ASMR cu un microfon de laptop sunt probabil niște sarlatani, cu sau fără voie…

Dacă folosiți Spotify, atunci o să găsiți o grămadă de playlist-uri cu ASMR și pe Spotify:

Iar dacă nu sunteți fanatici religioși, aflați că există și o latură erotică a ASMR-ului, adeseori denumită ca ASMRotica

E drept că playlist-uri relaționate cu ASMRotica sunt mai greu de găsit pentru că, aparent, nu foarte multă lume practică așa ceva.

Totuși nu cred c-o să dureze prea mult până când banalul videochat erotic o să fie înlocuit cu o combinație de videochat erotic amestecat cu ASMR sau ASMRotica pe fundal și o serie de efecte luminice și vizuale similare cu cele de prin discoteci.